Imali smo 149 naselja bez stanovnika, hoće li popis povećati njihov broj?

18.03.2021.

10:32

Autor: Hina/HRT/D.S.

 U selima sve je više napuštenih kuća i imanja

U selima sve je više napuštenih kuća i imanja

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Prije deset godina, na posljednjem popisu stanovništva, Hrvatska je imala 149 naselja bez stanovnika, po novom će ih popisu, vjerojatno biti i više, istaknuto je u četvrtak na saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode.

Taj je Odbor raspravio Izvješće o stanju u prostoru Hrvatske od 2013. do 2019. koje sadrži i analizu sustava naselja koja je potvrdila da nam i dalje odumiru naselja u pograničnim i brdsko-planinskim područjima, a koncentriraju se u središnjoj Hrvatskoj sa Zagrebom.


Podatke je iznijela predstavnica Ministarstva prostornog uređenja Sunčana Habrun koja je navela i podatke o planiranim građevinskim i područjima izdvojene namjene, dakle gospodarskim, turističkim itd.


Planiranih građevinskih područja naselja imamo oko 400 tisuća ha ili oko 7 % površine države, a onih izdvojene namjene oko 112 tisuća ha ili gotovo 2 % površine države.


- Što to znači, je li to puno, malo...?, zanimalo je HDZ-ovog Juru Brkana.


- Po meni je čak i previše, imamo više nego dovoljno građevinskih područja, odgovorila je Habrun, navodeći kako su ta područja ekstenzivno planirana u situaciji kakvu imamo i s obzirom na demografske podatke koje imamo.


Naglasila je kako o lokalnoj samoupravi ovisi koliko će se othrvati zahtjevima za širenje građevinskih područja. 

Rovinj je, primjerice, zaključio da ne žele više ugostiteljsko-turističkih zona jer im to ugrožava održivi razvoj turizma, navela je Habrun.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!