Imperativ 5.0: "Neka se roditelji i djeca zapitaju zašto im je to važno"

24.09.2021.

13:49

Autor: Kod nas doma/HTV

Sanja Polak

Sanja Polak

Foto: Kod nas doma / HRT

U posljednje se vrijeme sve češće razgovara o imperativu 5.0 – nije lako kada se na dječja ramena svali toliki teret. Sanja Polak, koja je prošlu školsku godinu pozdravljala učenike putem TV ekrana u sklopu projekta "Škola na trećem", preporučuje da se svaki roditelj i svako dijete koje želi imati 5.0 - zapitaju zašto im je to važno.

- Jer odgovor 'Da se upišem u dobru gimnaziju' je samo maska za nešto puno dublje, kaže Sanja u razgovoru za emisiju Kod nas doma.

Problem je, kaže također, što se učenicima prosjek ocjena gleda od petog razreda.

- Roditelji žele da im djeca budu uspješna i da budu u dobroj gimnaziji. Ne zna nijedno dijete od 10 godina što je MIOC ili jedna V. gimnazija – to je želja roditelja, a mislim da to nije fer. Gušimo ih u njihovom djetinjstvu i njihovoj prilici da pogriješe i da to isprave, napominje Sanja koja smatra kako je cijelo društvo "upalo" u zamku.


- Kako se riješiti te zamke? Tako da se roditelji prestanu brinuti što djeca rade u školi, ako vide da djeca rade kod kuće i uče. Vrše jako veliki pritisak na učitelje i sad je važno da se učitelji osnaže i na stručan način pokušaju objasniti roditelju da nije važno je li to dijete odlično iz hrvatskog, nego da je važno da je dobro!, smatra Sanja koja je i autorica već sedme knjige o Paulini P., usamljenoj djevojčici i učenici petog razreda.

Knjiga je već pronašla put do malih čitatelja, a čitati je važno – barem 15 minuta svaki dan, poručuje Sanja.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!