08:10 / 09.05.2019.

Autor: Zdravka Giacometti/HRT

Impozantne zgrade Paromlina postaju nova knjižnica

-

-

Foto: - / -

Natječaj je raspisao Grad Zagreb, a organizator i provoditelj je zagrebačko Društvo arhitekata.
Gradska knjižnica na Starčevićevu trgu u Zagrebu već je odavno premala za korisnike. Za izgradnju nove planiran je prostor u koji će se skladno uklopiti nova zgrada knjižnice s industrijskom baštinom - bivšim Paromlinom. Odabran je najbolji nacrt, a radovi će ovisiti o raspoloživosti europskih fondova.

Impozantna skladišta i zgrade bivšeg Paromlina bit će obnovljeni i dobro će se isticati. Toranj koji se urušio nanovo će se izgraditi. Izvana će biti kao što su nekad bili, a iznutra će dobiti novu funkcionalnost koja je potrebna u radu s knjigama.Vrijednost nove zgrade knjižnice procjenjuje se na 240 milijuna kuna. Osamdeset posto novca tražit će se iz europskih fondova namijenjenih za obnovu industrijske baštine. Natječaj se očekuje 2021., a izgradnja knjižnice trajat će pet godina. Građani će dobiti novu knjižnicu i novi trg kao atraktivna mjesta okupljanja u središtu grada. Sve službe gradske knjižnice vesele se obilju prostora za knjižnu građu i poslovanje.

Dvadesetak je nacrta za novu gradsku knjižnicu u Zagrebu koja će biti skladan spoj suvremene zgrade s obnovljenom industrijskom baštinom. Natječaj je raspisao Grad Zagreb, a organizator i provoditelj je zagrebačko Društvo arhitekata. Kakvu zgradu trebaju, pitalo se knjižničare. Što su rekli, pogledajte u prilogu Zdravke Giacometti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!