Impresivna pokazna vježba za 31. obljetnicu ATJ-a Lučko

07.09.2021.

12:22

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/B.A./P.F./HRT

ATJ Lučko

ATJ Lučko

Foto: Dnevnik / HRT

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko koja je svoju slavu zaslužila na svim hrvatskim bojištima, a danas rješava najsloženije policijske zadaće, obilježila je 31. obljetnicu pokaznom vježbom u kojoj su sudjelovali specijalci s helikopterima i dva nova navalna blindirana vozila.

Vježbi je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u čast poginulim pripadnicima uz nazočnost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te članova obitelji poginulih pripadnika i predstavnika Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko.

Demonstracijska vježba koja je nalikovala snimanju akcijskog filma prikazala je oslobađanje dva taoca koja su dva 'počinitelja' oteli iz vozila i zatočila. Inscenirani napad na objekt izvršen je helikopterskim desantom u sklopu kojeg su precizni strijelci osigurali prostor operacije nakon čega se taktički tim s visine od 30 metara spustio na krov objekta. Dok su s poprišta odjekivali rafali pucnjave i zvukovi helikoptera u napad su se uključili specijalci s dva interventna blindirana vozila koji su eksplozivnim probojem ušli u objekt, nakon čega su taoci evakuirani. 

Dva nova vozila koja su od nedavno u sastavu ATJ Lučko, pokreću V8 turbo dizel motori i opremljeni su najmodernijom tehnologijom, balističkom zaštitom i puškarnicom, koriste ih specijalne jedinice u svijetu, a hrvatska dva primjerka prva su u Europi.

Ta moćna vozila naziv nose po oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja, a u MUP-u su uvjereni da će dostojno zamijeniti legendarne terence iz Domovinskog rata.Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je daljnja ulaganja u opremanje jedinice.


- Nema gdje ove postrojbe nije bilo, a tamo gdje je bila, to je uvijek bila prva crta bojišnice i to su bili najteži pravci djelovanja, rekao je Božinović.

Kroz tu elitnu postrojbu u ratnom razdoblju prošlo je više od 350 ljudi, 19 ih je poginulo i 52 je ranjeno, podsjetio je Božinović.

Kazao je da su u ovom mandatu vlade uložili u hrvatsku policiju znatna sredstva, dobrim dijelom iz europskih fondova, a samo za specijalnu policiju u posljednje četiri godine 144 milijuna kuna. S nabavom opreme će se i nastaviti, a u planu je opremanje jedinice s nova tri višenamjenska helikoptera.

Poručio je da itekako drže do te elitne postrojbe i naglasio da njihov elitizam nije fingiran jer oni nisu zatvoreni i tu su da pomognu civilima u raznim katastrofama pa će helikopteri za koje je postupak nabave pokrenut biti na raspolaganju i operativnim snagama sustava civilne zaštite.

- Naši specijalci, ne samo da su ponos Hrvatske, oni su kao članice Atlasa prepoznate i o njima njihove kolege iz postrojbi diljem EU-a imaju visoko mišljenje, zaključio je Božinović.

Zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk rekao je da imaju mnogo zainteresiranih kandidata te svaki dan podižu norme i kriterije. Zaključio je da bez obzira na sve vrijednosti i vrline koje donose sa sobom, svakog pripadnika krase srce i pripadnost timu u kojem radi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!