Kako izgleda jedan dan policijske patrole na moru

13.08.2021.

19:21

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Kako izgleda jedan dan policijske patrole na moru

Kako izgleda jedan dan policijske patrole na moru

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednjih dana svjedoci smo tragedija koje se događaju na moru. Unatoč upozorenjima o važnosti poštovanja osnovnih sigurnosnih pravila, ona se redovito krše. HTV-ova ekipa jutro je provela s riječkom pomorskom policijom. 

Njihovo radno mjesto je more. Zaduženi su za kontrolu plovila i sigurnost u pomorskom prometu, kontrolu državne granice, ali tu su i za ostale krizne situacije.

- Sada se nalazimo na brodu pomorske policije, na njemu budu tri do četiri člana posade i brod je predviđen za jednodnevne i višednevne službe, opisuje Robert Jelenović, zapovjednik policijskog broda.

Zapovjednik broda u službi je već 30 godina i nagledao se svega. Kaže kako se more prečesto podcjenjuje.

- Moram izuzeti one koji rade na brodu i navikli su ga poštivati, ali kod turista to baš i nije slučaj, ne prepoznaju opasnosti, nažalost, dodaje zapovjednik.

Pokazuju to i brojevi.

- Od svih prekršaja koje evidentiramo tijekom godine preko 90 posto otpada na nedozvoljeno glisiranje bliže od 300 metara, rekao je Damir Brnas, načelnik pomorske i aerodromske policije Rijeka.

Naišli smo na Nijemce koji su glisirali na manje od 150 metara od obale.

- Ovaj brod dosta je visok i dok je glisirao prova mu je stajala ovako, on nema nikakve preglednosti, a i sami ste vidjeli koliko mu je trebalo da nas primijeti i to je opasno, upozorava Robert Jelenović.

Zato su ovakvi nadzori i više nego potrebni.

- Često sam na moru i to što se može vidjeti je show. Evo sad sam i ja napravio prekršaj, ali imao sam svakakvih situacija do toga da mi je gliser prerezao peraje, svašta sam doživio, priča moreplovac.

Pomorska policija u nadzoru u akciji je od 0 do 24. Za nadzor akvatorija Primorsko-goranske županije raspolažu s deset plovila.

- 365 dana u godini, a bude tu raznih situacija, pogotovo zimi kada je loše vrijeme, kada plovila zbog valova i slično ostaju bez pogona, ali onda dajemo sve od sebe da te ljude spasimo i izvučemo na sigurno, kaže Damir Brnas.

Jer i u morskom prostranstvu postoje pravila ponašanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!