Pravnica o uhićenim Hrvatima u Zambiji: Teško je reći tko je odgovoran

12.01.2023.

19:48

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ines Medić

Ines Medić

Foto: HTV/Stringer / HRT/Pixsell

Četiri hrvatska para koja su početkom prosinca uhićena u Zambiji zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovine ljudima, danas su ponovno izvedena pred sud u Zambiji. Odlučeno je da se mogu braniti sa slobode, ali tek nakon što ispune određene uvjete.

Ines Medić s Pravnog fakulteta u Splitu gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako se radi o iznimno kompleksnoj problematici koja podrazumijeva poznavanje i razumijevanje različitih grana prava i specifičnosti njihove primjene što, kako je rekla, predstavlja izazov i za one koji se bave međudržavnim posvojenjima.

- Međudržavno posvojenje je svako posvojenje koje podrazumijeva preseljenje djeteta iz države svog podrijetla u državu u kojoj posvojitelji imaju boravište ili prebivalište, istaknula je.

Dodala je kako se međudržavna posvojenja potpisnica Haške konvencije provode na temelju te Konvencije koja dopridonosi puno većoj pravnoj sigurnosti i štiti najbolji interes djeteta.

- Nažalost nisu sve države ugovornice Haške konvencije i kada je riječ o međudržavnom posvojenju koje se provodi u državi koja nije ugovornica te Konvencije mjerodavno pravo, uvjeti za zasnivanje posvojenja određuju se na temelju propisa međunarodnog privatnog prava te države, što znači da odgovor na pitanje je li trebalo uzeti u obzir odredbe hrvatskog prava ili ne, ovisi o odredbama međunarodnog privatnog prava DR Konga, rekla je Medić.

Na pitanje jesu li zakazali hrvatski sudovi, rekla je kako se radi o nedorečenosti hrvatskog sudstva, te da bi trebalo dopunit neke propise.

- Teško je reći tko je odgovoran. Posvojitelji su očito imali valjane hrvatske dokumente. I sama sam se pitala koji je bio uzrok zaustavljanja i pritvaranja naših državljana. Pretpostavljam da se sumnjalo u vjerodostojnost tih isprava. Nadam se da će na kraju izaći u njihovu korist, ali preduvjet je da nadležna tijela DR Konga utvrde da je postupak koji se provodio na području DR Konga zakonit, a također i da hrvatska državna tijela utvrde da je postupak koji se provodio na području Hrvatske zakonit.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!