Piletić: U Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz DR Konga

11.01.2023.

16:56

Autor: M.M./HRT

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Foto: Mwebantu / Zambija

Osmero hrvatskih građana, četiri bračna para koja su početkom prosinca uhićena u Zambiji, prvi su put jučer dovedena pred sud u gradiću Ndola, nedaleko od granice s Kongom. Optuženi su za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom. Nakon pročitane optužnice, svi su izjavili da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj zatražio je da se brane sa slobode, uz jamčevinu, o čemu će se odlučivati u četvrtak.

O cijelom slučaju oglasio se i ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić. Podsjetio je da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije od 2014. godine kako bi čin posvojenja bio što transparentniji i u najboljem interesu djeteta.

- Haška konvencija kaže da je u interesu djeteta, koje je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, da bude zadržano u obiteljskom okruženju. Ako to nije moguće, onda je preporuka svim zemljama članicama Haške konvencije da dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi treba ostati u svojoj državi rođenja. Ako to nije moguće i iznimno je i u interesu djeteta, možemo razgovarati o međudržavnom posvojenju, rekao je. 

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj u 2022. godini bilo 190 zasnovanih posvojenja, što je za 25 posto više nego u rekordnoj 2021. 

- Teze da je u Hrvatskoj nemoguće posvojiti ili da taj postupak dugo traje demantiraju brojke, rekao je Piletić.

Istaknuo je i kako su na sjednici užeg kabineta Vlade dogovorili da će krenuti u proceduru jasnijeg zakonskog okvira što se tiče međudržavnog posvojenja.

- Mi smo u suradnji s ostalim resorima detektirali da u Hrvatskoj postoji još nekolicina parova koji su ishodili sudske odluke iz Konga o posvojenju djece. S tim parovima koji još nisu otišli po djecu kontaktirali su predstavnici centara za socijalnu skrb koji su ih upoznali sa svim poznatim informacijama o sumnjama zbog kojih je pritvoreno osam hrvatskih državljana i uputilo ih da provjere legalnost svih tih odluka o posvojenju koje imaju, rekao je ministar Piletić.

Na pitanje koliko je posvojene djece iz DR Konga, ministar je rekao kako je prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz DR Konga.

Istaknuo je kako ovo nipošto nije greška hrvatskih institucija.

- Hrvatska je od 2014. potpisnica Haške konvencije i svi koji žele zasnivati posvojenja iz drugih zemlja, posebno onih koje nisu potpisnice Haške konvencije, imali su na raspolaganju svu moguću pravnu pomoć i informacije kroz Centre za socijalnu skrb. Svatko tko želi posvojiti iz drugih zemalja u samom procesu upisa u Registar potencijalnih posvojitelja uz sve ostale podatke koje treba navesti mora i dati do znanja da razmišlja i o međudržavnom posvojenju. Mi nemamo saznanja da je u ovom konkretnom slučaju osam hrvatskih državljana itko iskazao potrebu za posvojenjem iz drugih zemalja izvan RH, rekao je i dodao:

- Hrvatska je demokratska zemlja, svi možemo putovati u bilo koji kutak svijeta, zato upozoravamo da je interes djeteta prije svega primarna stvar, zato i jesmo potpisnica Haške konvencije koja kaže da je posljednja opcija međudržavno posvojenje, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!