Informatizacija KBC-a Split

18.03.2021.

07:29

Autor: Anita Markovina Radnić, Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

KBC Split

KBC Split

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Nakon godina čekanja, u KBC-u Split napokon je zaživio jedinstveni informatički bolnički sustav, IBIS. Time će se ubrzati protok informacija važnih za donošenje odluka u procesu liječenja, smanjiti gužve na šalterima, ali i znatno olakšati posao medicinskim sestrama. "Lutalo" se godinama, čekao novac, "muku mučilo" s izvođačima... 

- Na kraju smo uspjeli sve prebroditi i u rekordnom vremenu od samo nekoliko dana uspjeli primijeniti taj novi sustav koji funkcionira i koji je izvanredan, zadovoljan je ravnatelj KBC-a Split, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med.


-Taj informatički sustav je logičan, tako da nam je adaptacija na njega bila vrlo jednostavna i brza, a pacijenti već sada manje čekaju u redovima, kazao je glavni medicinski tehničar Klinike za kirurgiju KBC-a Split, Boro Pejdo, mag. med. techn.


Zadovoljne su i medicinske sestre i tehničari, ne moraju istodobno koristiti više programa, a sve se obavlja u realnom vremenu, brži je protok informacija u procesu liječenja, a koristi će imati i pacijenti. 


Isti sustav uveden je odavno u mnoge hrvatske bolnice, primjerice zagrebačka Klinička bolnica Dubrava ima ga od 2002.  


- Sustav je integriran sa svim relevantnim vanjskim sustavima kao što su e-Naručivanje, e-Cijepih, e-Uputnica, e-Nalaz i svi ostali e-sustavi u zdravstvu, kao i sa svim specijalističkim modulima u KBC-u Split, što tvori jedno cjelovito rješenje, rekao je Šime Goreta, voditelj Službe za informatiku KBC-a Split.


Podaci su dostupni i pacijentu putem sustava e-Građanin jer je IBIS spojen s CEZIH-om. 


Šef bolničkih informatičara kaže kako su ovo temelji za stvaranje e-Kartona, krunu informatizacije na nacionalnoj razini. 

Apsolutno sve o jednome pacijentu bit će vidljivo svima koji sudjeluju u procesu liječenja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!