Policija utvrđuje što je dovelo do havarije

08.07.2021.

07:18

Autor: Anita Markovina RadnićM.M./Hina/HRT

Sudar dvaju brodova

Sudar dvaju brodova

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

U sudaru dvaju plovila noćas u pomorskom tjesnacu Splitska vrata ozlijeđeno je 12 osoba, od kojih je 7 s ozbiljnijim ozljedama, među kojima jedan teže, te 5 s lakšim. Sinoć je u KBC-u Split zaprimljeno šest osoba, a teže ozlijeđeni muškarac hitno je operiran. Policija još utvrđuje što je uzrok nesreće. Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera nije htio nagađati  je li riječ o brzini. 

Kako se neslužbeno doznaje, većina putnika, njih 12 od ukupno 16, uglavnom su državljani Švicarske. Riječ je o mladim ljudima koji su gumenjakom putovali prema Hvaru.

Splitski lučki kapetan Željko Kuštera rekao je kako su dojavu o nesreći, koja se dogodila milju južno od Rta Ražanj, otok Brač, prema Rtu Pelegrin, otok Hvar, dobili u 22.23. U spašavanju su sudjelovale brodice Lučke kapetanije, pomorske policije te brod Pojišan Lučke kapetanije. Dolaskom na mjesto nesreće prioritet je bio zbrinuti ozlijeđene i prevesti ih u Split, gdje ih je čekala hitna služba koja je ozlijeđene prevezla u KBC Split. 

Kuštera je zahvalio hitnoj medicinskoj pomoći koja je telefonom koordinirala kako postupiti s ozlijeđenima, dok ih hitna nije preuzela u Splitu te naglasio kako se pokazalo se da su organizirani u akcijama spašavanja. 

- Sudarili su se gumena brodica s 12 putnika i dva člana posade i brod za osobne potrebe. Na mjesto nesreće odmah se uputila brodica kapetanije. Imali smo odmah, od skipera s gumenjaka, informaciju da ima ozlijeđenih. Očevid je krenuo odmah, nakon što su spašeni ljudi, rekao je Kuštera.

- Operirana osoba je nakon operacije stabilno, na umjetnoj je mehaničkoj ventilaciji, s koje ćemo je pokušati skinuti danas, kazao je Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split. 

Pomorska nesreća dogodila se u 22.15. Policijski službenici u suradnji s inspektorima pomorskog prometa Lučke kapetanije obavit će očevid te se provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti događaja, poručili su u iz splitske policije.

Galerija
Nesreća u Hvarskom kanalu, Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
U sudaru dva broda devet ozlijeđenih, Foto: Slobodna Dalmacija/HRTSplit: Sudar gumenjaka i glisera, Foto: Slobodna Dalmacija/HRTSplit: Sudarili se gliser i gumenjak, ozlijeđeno devet osoba, Foto: Slobodna Dalmacija/HRT

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je priopćenje vezano uz nesreću:

"Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć, 7. srpnja, u 22.23 poziv s brodice koja prevozi putnike kako su imali sudar s drugom brodicom na poziciji 1,5 nautičkih milja od rta Ražanj (otok Brač) u smjeru rta Pelegrin (otok Hvar).

Skiper prijavljuje 12 putnika i 2 člana posade na svojoj brodici te više ozlijeđenih među putnicima, dok su se na drugoj brodici nalazile dvije osobe. Provjerom oznaka plovila ustanovljeno je da se radi o sudaru gumenjaka za prijevoz putnika duljine 10 metara i brodice za osobne potrebe duljine 13 metara.

U suradnji s Lučkom kapetanijom Split i Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom pokrenuta je spasilačka akcija u koju se upućuju dva plovila Lučke kapetanije Split, M/B „Pojišan“ i „RH 5 ST“ brodica lučke ispostave Milna te plovilo pomorske policije „Sv. Jure“.

Prva na mjesto nesreće dolazi brodica lučke ispostave Milna koja ukrcava 7 osoba s ozbiljnijim ozljedama te ih prevozi do Lučke kapetanije Split gdje ih preuzima hitna medicinska pomoć, a 5 osoba s lakšim ozljedama do Splita prevozi policijsko plovilo „Sv. Jure“.

Nakon povratka na mjesto nesreće brodica lučke ispostave Milna uzima u tegalj gumenjak, dok drugo plovilo tegli M/B „Pojišan“ te u pratnji policijskog plovila kreću prema Milni na otoku Braču. Za vrijeme tegljenja 13-metarska brodica je, zbog pretrpljenog oštećenja trupa, potonula kod južnog ulaza u Splitska vrata.

U tijeku je očevid Lučke kapetanije Split radi utvrđivanja okolnosti i uzroka nesreće".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!