Inicijativa zastupnica: Nasilje nad ženama i djecom - prioritet na sudu

03.02.2022.

14:28

Autor: Hina/HRT/D.S.

Inicijativa saborskih zastupnica

Inicijativa saborskih zastupnica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Oporbene saborske zastupnice okupljene u neformalnu inicijativu za jačanje pomoći žrtvama seksualnog nasilja pozvale su sve instance sudova da im slučajevi nasilja fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama i djecom postanu prioritetni jer je izravno riječ o ljudskim sudbinama.

Dalija Orešković iz Centra upozorila je na sporost i neučinkovitost pravosuđa u zaštiti prava djece, naglasivši da je država pravna u onoj mjeri u kojoj će pružiti pravnu zaštitu onima kojima je potrebna, a socijalna u onoj mjeri u kojoj životno vodi računa o potrebama najugroženijih životnih skupina.


- Zaprimile smo čitav niz pritužbi koje se odnose na rad pravosuđa u situacijama kada postoji nasilje u obitelji, a koje se vrlo često ne akceptira na odgovarajući način u brakorazvodnim i drugim situacijama, rekla je i upozorila kako je pravosuđe tu vrlo sporo kao da se ne radi o životnim situacijama u kojima svaki dan može biti koban pa čak i presudan za nekoga.


Pozvala je sve koji rade u pravosuđu da, ne čekajući bilo kakvu veliku reformu pravosuđa, pokažu jači senzibilitet za predmet na kojem rade i da takve predmete stave na prvo mjesto.


Posebno je apelirala na Ustavni sud koji je, navela je, imao slučaj kaznenog postupka s međunarodnim elementom, a koji je povezan i s ovršnim postupkom nad djetetom budući da su nižim instancama sudova promaknuli ozbiljni pravni problemi.


Očekivalo se od Ustavnog suda da uoči te nepravilnosti, no napomenula je, ni nakon naših apela i pet požurnica "Ustavni sud se nije udostojio primiti taj predmet" što dovoljno govori koliko naše društvo prepoznaje prioritetne probleme.


Sigurnost djevojčica je u opasnosti, to je nedopustivo


Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka je podsjetila da su još u listopadu poslale potpise Ustavnom sudu s molbom da što prije razriješi taj slučaj budući da jer je riječ o sudbinama maloljetne djece i ženi koja je pretrpjela nasilje, a posebno je težak jer ima i prekogranični karakter. Apel je ponovila jer smatra da se, bez obzira na to kako se slučaj razriješio, svi takvi slučajevi moraju uzimati kao prioritetni i hitni.


- Ne mogu djeca i njihova majka mjesecima ne znati što će se dogoditi s djecom i hoće li ostati u Hrvatskoj, upozorila je Benčić, naglasivši da ih se time dodatno traumatizira još i duljinom sudskog postupka.


Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto ocijenila da je hrvatskim pravosuđem, kao i politikom, vlada bunilo.


Navela je da je, u konkretnom slučaju, šest stručnih mišljenja različitih psihijatara i psihologa koji potvrđuju da je otac fizički i seksualno zlostavljao djecu, zabranjuju viđanje s ocem, no, DORH, policija i sudovi to ignoriraju.


Policija optužuje majku, koja štiti djecu, da ne dopušta kontakte s ocem, rekla je istaknuvši da je takvo ponašanje policije, DORH-a i pravosuđa u cjelini protuzakonito zato što ne uzimaju u obzir sve dostupne činjenice.


DORH i sudovi ignoriraju činjenice i time izravno u opasnost dovode sigurnost djevojčica u dobi od osam i 11 godina, što je nedopustivo i takvo djelovanje pravosuđa mora biti sankcionirano jer je riječ o slabosti pravosuđa u zaštiti interesa djece, poručila je Vidović Krišto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!