Mrak Taritaš: Plenković se metalnom ogradom ograđuje od stvarnosti u Hrvatskoj

03.02.2022.

11:55

Autor: HRT/Hina

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš apelirala je da se ukloni metalna zaštitna ograda s Markova trga i pronađe adekvatno sigurnosno rješenje, pri čemu je premijera Andreja Plenkovića optužila za bahatost, jer se tom ogradom "ograđuje od stvarnosti u Hrvatskoj".

Mrak Taritaš je na konferenciji za novinare podsjetila da je Markov trg zatvoren za javnost metalnom ogradom već više od godinu dana, od incidenta s pucnjavom u kojoj je stradao mladi policajac.

- Od tada se nije dogodilo baš ništa, osim što je jučer premijer pokazao nezadovoljstvo radom institucija koje su istraživale incident. Za očekivati je da će premijer ići na 'zamor materijala' dok institucije ne pristanu dati izvješće koje će njemu odgovarati, a Markov trg će i dalje biti zatvoren, ustvrdila je.

Resorni ministar, dodala je, tada je obećao da će pronaći način za sigurnosnu zaštitu zgrada na Markovu trgu, ali osim metalne ograde od listopada 2020. godine nema ništa, a svi su se naviknuli na ogradu i to im je normalno.

Ljudi koji žive na Gornjem gradu neki mogu proći, neki ne. To nije normalno i uobičajeno u razumnoj zemlji, koja treba poštivati i štititi svoje institucije, ali mora voditi računa da Markov trg treba biti dostupan svim građanima i turistima, smatra Mrak Taritaš.

U drugim zemljama trgovi nisu zatvoreni zato što se tamo nalaze neke institucije, ali provodi se ozbiljna kontrola, upozorila je.

- Institucije moraju nastaviti provoditi istragu o incidentu sve dok veliki vođa Plenković ne kaže 'da, ja sam zadovoljan'. Ako nisi zadovoljan, onda učini nešto da popraviš situaciju, zato i postoje izvješća i neovisne institucije, poručila je Plenkoviću.

U vezi privođenja građana zbog slučaja "pokvarenih jaja" ustvrdila je kako to postaje sinonim za Plenkovićevu nedodirljivost, jer da je premijer manje bahat i manje se ograđuje od svojih građana, da je malo više životan i u kontaktu sa stvarnim stanjem, ta pokvarena jaja ne bi bila tema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!