Beroš o nestalim lijekovima: Gubitak svake kune apsolutno neoprostiv

24.05.2022.

07:42

Autor: Jutarnja kronika/Hrvatski radio/HRT

KB Sveti Duh

KB Sveti Duh

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Zbog navodnog nestanka lijekova, vrijednih dva milijuna kuna, Ministarstvo zdravstva u zagrebačku bolnicu Sveti Duh šalje farmaceutsku inspekciju te inspekciju HZZO-a. Potvrde li se medijski navodi - Ministarstvo će slučaj proslijediti policiji i Državnom odvjetništvu.

Ministar Vili Beroš poručio je da se taj slučaj ne smije ignorirati i traži očitovanje bolnice. Potvrdio je da postoji sumnja da su u KB-u Sveti Duh nestali lijekovi vrijedni dva milijuna kuna zbog čega su u tu ustanovu upućene inspekcije Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

- Riječ je o određenoj sumnji, moramo prvo detektirati o čemu se radi. Međutim, gubitak svake kune zdravstvenog novca je apsolutno neoprostiv. Stoga sam uputio zdravstvenu inspekciju, odnosno farmaceutsku industriju kao i inspekciju HZZO-a, da otkriju o čemu se radi. Oni će me izvijestiti o svojem nalazu. Ono što moram reći, u okviru reforme želimo da svaki sudionik zdravstvenog sustava, a poglavito oni koji vode sustav, adekvatno postupaju, poglavito sa zdravstvenim novcem. Dakle, transparentnost. Zdravstveni novac mora isključivo biti usmjeren prema pacijentu, u smislu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i našim djelatnicima koji vrijedno rade. Postoje i druga postupanja u kojima državne institucije provjeravaju postupke javne nabave i u drugim bolnicama. Moramo težiti transparentnosti i unapređenju sustava. To je moj cilj, želja, i de facto kroz reformu ćemo to i provesti, rekao je. 

Ravnateljica Ana-Maria Šimundić izjavila je kako je nova uprava otkrila da su nestali lijekovi koji nisu potrošeni, a nema ih nigdje u bolnici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!