19:56 / 20.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Integracija postrojbi i početak zajedničke obuke - Immediate Response 21"

Vojna vježba

Vojna vježba

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Na slunjski vojni poligon Eugen Kvaternik u četvrtak su pristigli svi sudionici međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21, pripadnici američke i slovenske vojske, te je počela integracija tih snaga s postrojbama Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Počela je integracija slovenske i američke mehanizirane satnije s postrojbama Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Multinacionalnu bojnu vježbe Immediate Response 21 pod zapovijedanjem pukovnika Stjepana Jalžabetića, zapovjednika bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Manevarske postrojbe počinju sa stožernim radom i zajedničkom obukom i uvježbavanjem.

Istodobno traje i integracija slovenskih i američkih topničkih postrojbi u nadređeno zapovjedništvo vježbe (HICON) pod zapovijedanjem bojnika Gorana Anića, zapovjednika bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a.

Američki i slovenski topnici zajedno s topničkim postrojbama HKoV- a počinju s topničkim gađanjima idućih dana.

Dolasku snaga prethodile su aktivnosti osiguranja tranzita ljudstva i tehnike, kopnenim, morskim i zračnim putem, od graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom, luke Gaženica u Zadru i zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman. Na vojnom poligonu u Slunju podignuta su šatorska naselja za smještaj gostujućih postrojbi.

Središnji događaj vojne vježbe Immediate Response 21 održat će se u okviru dana uvaženih gostiju 27. svibnja 2021. na Slunju, gdje će se prikazati sposobnosti združenog multinacionalnog djelovanja Hrvatske vojske sa snagama saveznika i partnera u borbenim uvjetima kroz prihvat i integraciju snaga, provedbu manevra, pružanje paljbene potpore i pružanje bliske zračne potpore u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i 31. krilom zrakoplovstva SAD-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!