10:59 / 04.04.2019.

Autor: D.M./M.Š./I.H./HRT/Hina

Interpelacija o radu Vlade: međusobne optužbe oporbe i vladajućih

-

-

Foto: - / -

U Saboru je u tijeku rasprava o interpelaciji o radu Vlade koju su zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi podnijeli zastupnici SDP-a.
U Saboru još jedan buran i dug dan. Godinu dana nakon što je upućena u proceduru, na dnevni je red napokon došla interpelacija o radu Vlade koju su zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi podnijeli zastupnici SDPMaratonska rasprava završila je nakon jedan sat u noći. Konačan rezultat rasprave znat će se danas kada će zastupnici glasovati o SDP-ovoj interpelaciji.

Provodi li aktualna Vlada strukturne reforme, pitanje je na u višesatnoj saborskoj raspravi oporba i vladajući nisu dali odgovor.

- VIDEO: Bunjac u Saboru prijetio smrću - Pernar iznesen

21.29 - Branimir Bunjac (ŽZ) sa zadrškom gleda na Vladine uspjehe. Rast BDP-a nam je skroman, pravni sustav neefikasan, ne ulažemo u inovacije, imamo najskuplje režije, mizerne plaće, ljude koji žive bez struje i vode,  imamo deset tisuća beskućnika, pobrojao je Bunjac koji tvrdi da bi vlada, da je Hrvatska kojim slučajem saharska zemlja, uvozila pijesak.

20.37 - Politika Vlade u ove dvije godine nije bila dobra, Hrvatska uopće nema ekonomske politike, uzvraća Peđa Grbin čiji SDP aktualnu Vladu proziva da je glavni generator korupcijskih skandala i afera, da su u državi opet zavladali korupcija i nepotizam, da novih zapošljavanja ima uglavnom u javnom sektoru i to po stranačkom ključu.

18.28 - Vlada nije iskoristila svoj mandat da ispravi loše trendove, drži Željko Lenart (HSS), pa navodi da je Hrvatska na europskom dnu po svim pokazateljima, po prosječnoj plaći pretekla ju je i siromašna Rumunjska. Vlada je provela samo jednu reformu, bogati su bogatiji, siromašni siromašniji, a 300 tisuća ljudi otišlo je iz Hrvatske, kaže zastupnik.

18.14. - Sve vam je teže zamagljivati istinu, afere se nižu kao na pokretnoj traci, i to dinamikom na kojoj bi vam pozavidio i Henry Ford. Da nije štetno za Hrvatsku, bilo bi zabavno promatrati vas kako se koprcate u svojem svijetu laži, obmana i PR-a, rekao je mostovac Nikola Grmoja. Tvrdi da je Hrvatska zemlja zarobljena u raljama korupcije, da se u njoj podmićuje za radna mjesta, političke funkcije, liječničke preglede, da je uništena sama svijest  o zakonitom i nezakonitom, dozvoljenom i nedozvoljenom.

- "Razbucani" su svi važni državni sustavi, kaže Grmoja i naglašava da su Hrvatskoj potrebne korjenite promjene. Problemi se, ističe, gomilaju poput gremlina, a Vlada ih uglavnom sprema pod tepih, umjesto da ih rješava.


18.10. Počela je rasprava uime klubova.

18.01. U Saboru je zatražena nova stanka.

17.56. - Hrvatska je izašla iz mjera prekomjernog deficita i povećan je kreditni rejting. Da je istina ovo što smo slušali u protekla dva sata, mi bismo bili debelo u mjerama Europske komisije, a agencije bi nam smanjile rejting. Ovo što se govori u ovoj sabornici ostaje zapisano. Vi ste se 2012. hvalili da ste restrukturirali brodogradnju i da neće trebati ulagati novac pa su 2014./2015. na brzinu upumpali 3,5 milijardi, rekao je HDZ-ovac Ivan Šuker.


17.32. SDP-ov Branko Grčić postavio je pitanje vezano uz visinu mirovina.

- Kako tumačite da je mirovina za 1,2 umirovljenika u prosjeku 2450 kuna. Da rastu cijene plina, struje i komunalija. Već sada pola mirovine daju za režije. To ova vaša reforma ne rješava.

- Mirovina sigurno treba biti veća te ćemo učiniti sve da budu veće. Pa što ih vi niste povećali na tri tisuće kuna?, odgovara protupitanjem ministar poljoprivrede. 

17.16. - Ni sami ne vjerujete u ono što čitate, to se vidjelo. Najveći BDP Hrvatska će imati kada nas bude najmanje. Jedino što u Hrvatskoj raste jest BDP po glavi stanovnika. Kada govorite o demografiji - dječji doplatak je 200 kuna, istaknula je mostovka Sonja Čikotić.


16.55. Uime Vlade izvješće je obrazložio Tomislav Tolušić.

- Naše se gospodarstvo nakon duge recesije oporavlja na zdravim temeljima. Treću godinu bilježimo zdrav rast. Imamo fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme i investicije. Zadnja potvrda naših politika jest objava S&P-a da je Hrvatskoj podignut rejting na investicijsku razinu.

16.32. Josip Borić žestoko je pak napao SDP-ovce.

- Ovo je kao na nekakvom karnevalu. Vi i vaše kolege zadužite nas za 80 milijardi, mi to moramo smanjiti. Ostavili ste nas u proceduri prekomjernog deficita, mi izađemo. Mi ostvarimo suficite, podignemo plaće i smanjimo porez. Vi ste zauzimali za stečaj Agrokora. Sada kad ste uništili taj SDP, ja ne znam tko će to popraviti. Bero pogledaj semafor i zabrini se.


16.32. Nakon što je Gordan Maras iznio optužbe na račun Branka Bačića "da je dobio sat od 15 tisuća eura", dobio je opomenu Gordana Jandrokovića. Predsjedatelj je rekao da je prekršio Poslovnik.

16.28. Najveći dio vašeg izlaganja okarakteriziran je klevetama, uvredama, lažima i optužbama, rekao je HDZ-ovac Branko Bačić Davoru Bernardiću.

- Bio sam uvjeren da će vam presuda prema kojoj morate platiti 75 tisuća kuna za klevetu biti putokaz za daljnja izlaganja. Toplo vam preporučujem da prije nego što krenete u ovakve rasprave i klevete razmislite kako zbog kazni koje ćete platiti ne biste optužili svoju djecu.

Bernardić je replicirao da mu Bačić prijeti.

- Hvala vam na tome, ali ja neću odustati od toga da razotkrijem kriminal u ovoj zemlji. Nećete mi poglavito prijetiti vi koji ste za Sanadera nosili crne torbe.

- Branko Bačić ni za koga nije nosio torbe, niti je novac skupljao niti je novac dijelio, odgovorio mu je HDZ-ovac.

16.22. Tomislav Sokol iz HDZ-a odbacio je teze SDP-a da se ne povlače dobro sredstva iz fondova Europske unije, no onda se predsjednik SDP-a sjetio ministrice Gabrijele Žalac.

- Više novca uplaćujemo nego što dobivamo natrag. Za vrijeme SDP-a to je bilo 85, a sada je 15 posto. To je istina. To ne treba čuditi kada je na čelu tog Ministarstva gospođa Žalac kojoj treba tri godine da produlji vozačku dozvolu. Pa koliko joj onda treba da povuče europska sredstva?

16.14. - Kada krenemo u raspravama nabrajati što se sve konkretno učinilo i poboljšalo, onda će svatko inteligentan shvatiti da ste napravili pucanj u prazno, odnosno da ste skočili sami sebi u usta, rekla je HDZ-ovka Irena Petrijevčanin Vuksanović.
16.12. - S obzirom na količinu afera koje je proizvela Plenkovićeva vlada, on je na najboljem putu da krene putem Ive Sanadera. Sa svime što to nosi, kaže Davor Bernardić.

16.11. HDZ se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, kaže SDP-ovac Gordan Maras.

- Sanader je dobio šest godina za aferu Planinska i morat će tu kaznu odslužiti u Remetincu. HDZ se ponaša da to nema veze s njima, kao da su oni novi HDZ, kao da je Plenković prekjučer stvorio HDZ i nemaju veze sa Sanaderom.

15.56. - U Vladi Ive Sanadera bio je naš predsjednik Sabora, zatim ministar vanjskih poslova, kolega Bačić je također podržavao, Šuker je bio ministar financija. Ova presuda danas je presuda svima vama, rekao je među ostalim mostovac Nikola Grmoja.


15.55.
Prvu repliku imao je Ivan Pernar iz Živog zida.

- Često su u HDZ-u govorili da nisu krivi, da nisu zločinačka organizacija. Ako su informacije istinite s Vrhovnog suda, njihov dojučerašnji šef Sanader dobio je šest godina i mora ići na izdržavanje kazne. Pitam se hoće li HDZ biti hladan i ravnodušan ili će pokazati da im je stalo do njega.

15.39. U državi su opet zavladali nepotizam i korupcija, tvrdi Bernardić, ističući neke od primjera.

- Što bi građani mogli misliti kada vide ministra da sjedi na ramenima izabranog poduzetnika, kojemu je tek nekoliko mjeseci prije odobrio kredit HBOR-a. Ili kada vide ministricu s najnovijim luksuznim Mercedesom koji je nabavila baš slučajno kod tog istog poduzetnika te mu isto slučajno omogućila milijunske iznose iz fondova EU-a, dodaje predsjednik SDP-a.

15.32. Uime predlagatelja obratio se predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Gdje je predsjednik Vlade? Njegov nedolazak pokazuje da mu nije stalo do Hrvatskog sabora, do reformi, a činjenica je i da mu nije stalo do građana. Pokazali su se potpuno neuspješni u provedbi strukturnih reformi. Osobito kroz europski semestar te nacionalni program reformi. Nema nikakvih naznaka da bi se išta moglo dogoditi do kraja mandata jer smo ušli u izborne cikluse. Prvo izbori EU-a, zatim predsjednički te parlamentarni.


Bačić: Deplasirano je SDP-ovo traženje odgovornosti

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je da je apsolutno deplasirano SDP-ovo traženje odgovornosti hrvatske vlade zbog neprovođenja strukturnih reformi nakon što su i Standard&Poor's i Europska komisija pohvalili Vladu zbog ustrajavanja na reformama. Najavio je da će Klub HDZ-a i klubovi vladajuće većine na sutrašnjem glasovanju odbiti SDP-ovu interpelaciju. O njoj će Sabor otvoriti raspravu poslijepodne. SDP-u je zahvalio što su tako zapravo omogućili zastupnicima vladajuće većine da iznesu sve aktivnosti vezane za provođenje strukturnih reformi. Najavio je da bi rasprava mogla trajati do kasno u noć.Grbin: Zadaća je oporbe upozoravati na ono što nije dobro u radu Vlade

- Vlada ne želi da se govori o onome što radi loše. Ako budemo išli za time da je svaka aktivnost oporbe osuđena na propast, onda oporba ne bi trebala raditi. No meni to ne pada na pamet. Zadaća je oporbe upozoravati na ono što nije dobro u radu Vlade i pokušati to promijeniti. Upravo to pokušavamo ovom našom interpelacijom. Upozorit ćemo na sve ono što je loše u radu ove vlade i kako to promijeniti, izjavio je SDP-ov Peđa Grbin. Naglasio je kako su na činjenicu da se u Hrvatskoj ne provode strukturne reforme upozoravali, osim oporbe, i brojni analitičari i poduzetnici. Izrazio je žaljenje što Vladu od oporbene interpelacije neće 'braniti' premijer Andrej Plenković, nego ministri Tolušić i Horvat. Smatra da premijer time šalje znakovitu poruku javnosti i političarima.Interpelacijom iz ožujka prošle godine SDP traži da Vlada u roku od 15 dana izvijesti Sabor o dosadašnjem provođenju Nacionalnog programa reformi 2017. i Plana konvergencije za razdoblje do 2020. Traži i da Vlada svaka dva mjeseca izvještava Sabor o provođenju reformi te da Sabor osnuje nacionalno vijeće koje bi pratilo provođenje Nacionalnog plana reformi, a u kojemu bi bili zastupnici, predstavnici sindikata, poslodavaca, nevladinih udruga, akademske zajednice, stručnjaka i medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!