Isplati li se ugrađivati razdjelnike topline u zgradama?

21.04.2023.

19:30

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Isplati li se ugrađivati razdjelnike topline?

Isplati li se ugrađivati razdjelnike topline?

Foto: Dnevnik / HRT

Prije deset godina ugradnja razdjelnika topline građanima je nametnuta kao obveza, a do danas ih je ugradilo oko 100 tisuća kućanstava. No, brojni građani, nakon što su uvidjeli da im se investicija nije isplatila, već samo uzrokovala probleme, odlučili su raskinuti ugovore. Dio zgrada i dalje ima razdjelnike, no uskoro će i njima isteći desetogodišnji ugovori. 

U zgradi koja ima 150 suvlasnika razdjelnici više ne "broje" koliko će tko platiti za grijanje. Stanari su brzo nakon ugradnje shvatili da su, kažu, prevareni i složili se da će ugovor s izvođačem i toplanom raskinuti. I nisu požalili.

- Ako se ja smrzavam, ako ja slušam brujanje, vibracije u cijevi, ja jednostavno neću to platiti i mi smo se sudili s tom tvrtkom, na kraju su oni odustali, niti su oni platili, niti bilo što, mi smo demontirali razdjelnike, vratili to toj tvrtki, nakon toga ugradili smo obične ventile, rekao je Branimir Debeljački, predstavnik stanara.

Prvo su ugrađivani u malim sredinama, sada i u većim

I dok je dio zgrada raskinuo ugovore, brojne i dalje imaju razdjelnike prema kojima se obračunava potrošnja. Desetogodišnji ugovori koji su potpisani prilikom ugradnje, sada su pred istekom. Najprije su se razdjelnici ugrađivali u manjim sredinama: Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod, Karlovac i Rijeka, a nakon toga u Rijeci i Zagrebu, gdje je većina potrošača.  

- Na nekim ugovorima ističe ove godine, znači već u 2023. godini deset godina, nekima će u idućoj godini, nekima 2015. godine. Ali kad prođe taj rok od deset godina suvlasnici moraju odlučiti što će, po zakonu o vlasništvu. Oni donose odluku s 51 posto glasova, kazala je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Pa će morati odlučivati hoće li nastaviti obračunavati potrošnju prema razdjelnicima, a to će značiti i obnavljanje ugrađene opreme i nove troškove, ili će se vratiti na staro: obračunu prema veličini stana. 

- Pogledajte ugovore koji su potpisani, pogledajte što tamo piše, prekontrolirajte na vrijeme i ako želite promjenu, prikupite potpise. Isto tako ako želite ponovnu ugradnju razdjelnika, ponovno ćete morati dati taj novac, ali opet morate prikupiti potpise i to mora biti volja većine suvlasnika, izjavila je Ljiljana Mrkonjić, tajnica udruge Razdjelnici topline.

Ministarstvo kaže da je ugradnja obavezna 

Iz resornog Ministarstva, koje je najprije nametnulo odredbu o ugradnji razdjelnika, odgovaraju: 

- Ugradnja razdjelnika je obavezna. Što se tiče ugovornih obaveza, one su predmet svakog pojedinog ugovora između korisnika i ponuditelja usluge. Onima koji nisu ugradili razdjelnike, potrošnja se obračunava prema površini stambene jedinice.

Oni koji razdjelnike nisu ugradili, a obvezu su imali, kaznu zbog toga nisu platili. Oni koji su ih ugradili pa ugovor raskinuli, zbog raskida nisu platili penale. Mnogo građana i dalje ima ugrađene razdjelnike i prema tome im se obračunava potrošnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!