Ispod Pelješkog mosta u vode BiH uplovio 51 metar visoki kruzer "Bolette"

23.06.2022.

08:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Prvi kruzer prošao ispod Pelješkog mosta

Prvi kruzer prošao ispod Pelješkog mosta

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Pedeset i jedan metar visoki kruzer "Bolette" uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini, čime je opovrgnuo zamjerke dijela političara i javnosti u toj zemlji da je Hrvatska izgradnjom mosta ugrozila pristup te zemlje otvorenome moru.

 Iz Neuma u središnji Dnevnik HTV-a javila se novinarka HRT-a Sandra Lacković

- Brod je još uvijek usidren u neumskom kanalu, polako se vraćaju putnici koji su tijekom dana bili na jednodnevnim izletima u Međugorju i Sarajevu. U svakom slučaju Pelješki most prošao je još jedan veliki test. Podsjetimo, još prije nekoliko mjeseci teško natovareni kamioni prošli su preko mosta i testirali izdržljivost čelične konstrukcije. Sada je ovaj kruzer prošao između stupova mosta. On je visok 48 metara, maksimalna dopuštena visina je 55 m. Ova uspješna plovidba svakako je odgovor svima onima koji su govorili da će se izgradnjom Pelješkog mosta onemogućiti uplovljavanje i plovidba neumskim kanalom, izvijestila je Lacković.

- Brod plovi pod zastavom Paname, u vlasništvu je strane kompanije koja određuje kuda će taj brod ploviti, u koju će luku uploviti i koliko će u njoj ostati. U svakom slučaju nakon što je naš Dubrovčanin kapetan Jozo Glavić danas uplovio i prošao ispod Pelješkog mosta na korak smo bliže otvaranju mosta koje je planirano za 26. srpnja. Ono što je najvažnije, na korak smo do povezivanja hrvatskog juga i hrvatskog sjevera. Iako stanovnici Neuma strahuju da će kruzeri narušiti njihov eko sustav i turizam, kruzer je izazvao pozornost u Neumu pa su ga brojni domaći stanovnici, pa i turisti, danas tijekom dana fotografirali, dodala je Lacković.

Plutajući hotel s oko 1000 putnika malo prije 7 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva središnja stupa novoizgrađenoga Pelješkog mosta, te je uplovio u bosanskohercegovačke vode gdje će ostati tijekom dana.

Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnome turističkom putovanju, a u srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tijekom dana trebao bi posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.

Dio vlasti iz Sarajeva dugi niz godina osporavao je izgradnju Pelješkoga mosta tvrdeći da će na taj način Hrvatska ugroziti BiH pristup otvorenome moru.

Čak su dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. zatražili obustavu gradnje mosta, te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ako se ne postigne dogovor o prijepornim pitanjima. No, tomu se usprotivio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH.

Upravo kako bi ispod njega mogli prolaziti i najveći brodovi, Hrvatska je izgradila Pelješki most na 55 metara visine.

Zbog uplovljavanja kruzera Bolette, tijekom jučerašnjeg dana mještani i vlasti Neuma, jedinog pomorskog gradića u BiH, prosvjedovali su jer smatraju da se na taj način onečišćuje maleni neumski akvatorij, te se potiču pokušaji da se ondje izgradi luka.

Dodatni problem predstavlja kako velik broj putnika prebaciti do odredišta u unutrašnjosti zemlje budući da su vlasti prije zabranile dolazak autobusa uz obalu.

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je da je najavljeno uplovljavanje kruzera Bolette u neumski akvatorij nedopustivo.

Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenje koje će nanijeti izrazitu štetu Neumu, navela je Matić u priopćenju za javnost.

Dodala je kako bi onečišćenje mora, do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu, nego bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

Najavila je da će se ubuduće suprotstaviti uplovljavanju velikih brodova.

Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove, napisala je Matić.

Kruzer Bolette izgrađen je 2000. godine. Duljina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a dubina gaza je 8,1 metar. Ima 12 paluba, maksimalan broj putnika je gotovo 1400.  

Kruzer je u neumskom akvatoriju ostati usidren do kraja dana, kada je još jednom, pri povratku, prošap ispod mosta Pelješac i plovidbu nastavio prema splitskoj luci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!