Ispovijest majke pretučene Zadranke

17.12.2018.

16:29

Autor: HRT

default error photo
Zahvaljujući videosnimci nepobitna je činjenica da je djevojka brutalno pretučena, da joj nitko nije pokušao pomoći i da su sudionici događaja i nijemi promatrači.
Slučaj okrutnog nasilja nad mladom Zadrankom šokirao je cijelu zemlju. Još jedan šok stigao je prije nekoliko dana iz zadarske sudnice, kada je nasilnik  Darko Kovačević zvani Daruvarac išetao na slobodu.

- Razočaralo me pravosuđe kojem smo dali četiri mjeseca bez obzira na snimke, na medicinsku dokumentaciju, na Lorenine dvije operacije, treća je u prvom mjesecu. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da je on tu vani, a da je nju onako mrcvario i da je slobodan čovjek. Ona kao žrtva mora biti zatvorena u četiri zida i da je potpuno psihički slomljena, a da je on vani, ne mogu... Da je pravosuđe to tako dozvolilo..., govori Lorenina majka Ana Gurlica.

Krici nemoći nesretne majke odjekivali su zadarskom sudnicom prije nekoliko dana. Parali su uši svakom normalnom građaninu ove zemlje... Jer svatko tko je vidio jezive snimke nasilja postavlja si pitanje - je li to moguće, nasilnik na slobodu, a žrtva u strah i neizvjesnost?

Zakon je jasan, ukoliko se za ova kaznena djela u roku od šest mjeseci ne donese nepravomoćna presuda po kojoj može biti drugačija odluka o produljenju istražnog zatvora, ta osoba mora izaći na slobodu, objašnjava Milan Petričić, odvjetnik žrtve. Vjeruje da sutkinja želi pravdu, ali, kaže, od pravosuđa su za sada jedino dobili njegovu slobodu kao božićni poklon.

Agonija se nastavlja, zbog stalnih prijetnji obitelji i svjedocima pod zaštitom su policije. A njima, kaže majka pretučene djevojke, više ne vjeruje:

- Oni su me iznevjerili onu noć. Svi znate da sam ga deset sati tražila sama, da su se svi rugali sa mnom, svi znamo da je Darko povezan s njima, mislim da se to pokazalo i sada.

Obitelj tvrdi - Lorena nije jedina žrtva, odgađanje sudskog procesa nasilniku ide na ruku. Postoji opasnost da će sa slobode pokušati utjecati na ključne svjedoke.

- Meni je teško da se njega optužuje za teške tjelesne ozljede a vidi se da je to pokušaj ubojstva. Žrtve koje je on pretukao nemaju ozljede po tijelu, samo po glavi, jednoj je izbio sve zube, drugoj je izrezao lice, jučer se javila cura koja je rekla da će izaći u javnost, kaže majka pretučene Zadranke.

Svi ovi navodi trebaju se istražiti. Zahvaljujući videosnimci nepobitna je činjenica da je djevojka brutalno pretučena, da joj nitko nije pokušao pomoći i da su sudionici događaja i nijemi promatrači.

- Ostavili su je 40 minuta da krvari vani, a išli su prati kafić... Ja to ne mogu nazvati nikako drukčije nego sotonistički čin jer nazdravljati i na video zidu puštati snimku kako on nju tuče umjesto muzike, recite - je li to normalno?, pita majka žrtve.

Zbog svih navoda o mogućim propustima i kako bi se umirila javnost u Zadar je u nedjelju neočekivano stigao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku. Zanima ga i zbog čega predmet u šest mjeseci nije završen.

- Predmet ide dalje, zakazano je novo ročište. Ja mislim da će stvar biti vrlo brzo gotova, uvjerava ministar.

No, gdje je bila pogreška u koracima, obitelji je manje važno, jer do ponovnog zatvaranja nasilnika nemaju miran san.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!