07:37 / 18.12.2018.

Autor: Zoran Vakula/HRT

Ispraćaj Milana Sijerkovića - pionira "televizijske meteorologije"

-

-

Foto: - / -

Premda ga vjerojatno mnogi pamte po pučkim izrekama kojima je obogaćivao i činio zanimljivim često suhoparne vremenske prognoze, valja znati da je on bio jedan od pionira "televizijske meteorologije" ovog dijela Europe.
U subotu, 8. prosinca 2018. napustio nas je magistar znanosti Milan Sijerković, ni šest mjeseci nakon doktorice znanosti Vesne Jurčec, prve meteorologinje HTV-a. Njegov je ispraćaj danas na zagrebačkom krematoriju u 13 sati i 35 minuta.

Sijer. "Profesor". Šef. Meteo - legenda! Premda ga vjerojatno mnogi pamte po pučkim izrekama kojima je obogaćivao i činio zanimljivim često suhoparne vremenske prognoze, valja znati da je on bio jedan od pionira "televizijske meteorologije" ovog dijela Europe. Više od tri desetljeća radio je za Radio televiziju Zagreb, zatim i HRT.

Rodio se 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj, diplomirao je i magistrirao u Zagrebu, i cijeli radni vijek proveo u Državnom hidrometeorološkom zavodu.
I Sijer je otišao. Ali legenda živi...
Usto, predavao je, pisao slikovnice, knjige, promovirao znanost, osobito meteorologiju - za što je dobio i državnu nagradu "Fran Tućan". Nedostajat će nam njegovo znanje, duhovitost, ljubav prema prirodi, predanost meteorologiji...

I završimo sa Sijerovim glasom: "Vrijeme, međutim, katkada ne sluša ni sebe, a kamoli prognostičare."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!