Istarska županija pozvala Sloveniju da se za Hrvatsku uvedu selektivne mjere

01.09.2020.

18:31

Autor: I.Z./V.K./Dnevnik/IMS/HRT/Hina

default error photo
Istarska županija pozvala Vladu Republike Slovenije da zbog izuzetno dobre epidemiološke slike u Istri ponovo razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.
Istarska županija i njeni gradovi pozvali su Vladu Republike Slovenije da zbog izuzetno dobre epidemiološke slike u Istri te u ime dobrosusjedskih odnosa ponovo razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

Taj apel Istarska županija i gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala.

- Apeliramo na Vladu Republike Slovenije da s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri, pa i u ime dobrosusjedskih odnosa, ponovno razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu na razini regija ili županija, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić za HRT.


- Do sada je već prilično jasno da kontinuirano dobra i izrazito stabilna epidemiološka slika u Istarskoj županiji nije slučajnost nego rezultat izuzetnih napora Stožera civilne zaštite Istarske županije i velike discipline svih naših građana, gostiju i poslovnih subjekata koji se dosljedno pridržavaju mjera.

Napominju da se nakon uvrštavanja Hrvatske na slovensku crvenu listu u Istri svjedočilo nezadovoljstvu i neradom odlasku velikog broja slovenskih državljana koji u Istri ljetuju godinama ili imaju svoje kuće za odmor.

- Zbog toga ovim putem apeliramo na Vladu Republike Slovenije da s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri i u ime dobrosusjedskih odnosa, ponovo razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

Predstavnici županije i gradova zaključuju da dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline, a uvjereni su da će otvaranje Istre za građane Slovenije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i prijatelji u Sloveniji čiji su državljani u Istri, nisu samo dobrodošli, nego i potpuno sigurni.

Potpisnici apela pozdravili su napore Vlade Republike Hrvatske da sa susjedima i zemljama Europske Unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, priopćeno iz ureda Istarske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!