"Istina o Istanbulskoj": Prikupljen 371.821 potpis za referendum, podaci još stižu

30.05.2018.

17:34

Autor: M.M./HRT

default error photo
Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" skupila je 371.821 potpis, no ističu, da još nisu skupili knjižice sa svih potpisnih mjesta.
Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj predstavila je rezultate akcije prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije. Prema do sada primljenim knjižicama od lokalnih koordinatora, skupili su 371.821 potpis, no ističu, da još nisu skupili knjižice sa svih potpisnih mjesta.

Ovaj dio referendumskog postupka u kojem se prikupljaju potpisi ne može biti završen dok mjerodavne državne službe ne donesu odluke o gradovima i općinama poput Rijeke, Pule, Siska, Gradaca, Senja i drugih koje su zabranile, tj. nisu dopustile skupljanje potpisa.

Obratili smo se Ustavnom sudu, Državnom izbornom povjerenstvu, Ministarstvu uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništu, te iščekujemo njihovu reakciju, stoji u priopćenju. 

Od Ministarstva uprave zatražili su da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo protupravno onemogućeno.

Predstavnik inicijative Željko Sačić izrazio je nadu da će tada moći objaviti i veći broj potpisa nego je to potrebno za raspisivanje referenduma. Prikupili smo respektabilan broj potpisa u nenormalnim uvjetima, ta priča nije završena, rekao je Sačić dodavši kako još nisu stigli podaci iz svih dijelova Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!