Istra bi u jeku turističke sezone mogla uvesti redukciju vode

13.07.2022.

14:59

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT/Hina

Istra bi mogla uvesti redukciju vode

Istra bi mogla uvesti redukciju vode

Foto: Vijesti / HRT

Zbog iznimno sušne godine, Istra bi u jeku turističke sezone, mogla uvesti redukciju vode. Velika suša na tragu je one iz 2012., kada je razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga, koji opskrbljuje gotovo cijeli poluotok, bila povijesno niska. Vijest o problemima s velikom sušom izaziva glavobolje ratarima, kojima je voda glavni izvor za proizvodnju hrane, ali i turističkom sektoru. 

Prognoze ne idu na ruku Istarskom vodovodu jer ozbiljnijih padalina nema na vidiku. Za petak je najavljen novi sastanak Županije i Vodovoda.

Istarski župan Boris Miletić rekao je da, prema podatcima, hidrološka situacija na području Istarske županije nije povoljna pa će biti nužno uvesti određene restrikcije kako bi se građanima osigurao stalni dotok pitke vode.

- Dnevno pratimo situaciju na terenu i - prema postojećim podatcima - hidrološka situacija definitivno nije povoljna. Imamo izuzetno sušnu godinu, i to ne samo na području Istre, nego i u primorskom dijelu Slovenije i sjevernoj Italiji, koje su već uvele određene restrikcije u vezi s opskrbom vode, rekao je Miletić na konferenciji za novinare.

- Stanje je takvo da će, pretpostavljam, biti nužno uvesti određene redukcije, kako bi prije svega osigurali konstantnu dakle dotok pitke vode građanima , mislim da ako se mora jedan dio vode štedjeti, možda pranje automobila nije najnužnije, možda zalijevanje javnih površina nije najnužnije, naglasio je istarski župan Boris Miletić.


- Ako se jedan dio vode mora uštedjeti, moramo vidjeti od čega bismo privremeno mogli odustati, vjerojatno od pranja automobila ili zalijevanja javnih površina, koje u ovakvoj situaciji i nije najnužnije te se bez toga može preživjeti. Međutim, pitka voda mora biti dostupna, rekao je Miletić i dodao da proizvodnja hrane, a ponajprije ratarske kulture moraju imati vode.

Po njegovim riječima, ako Istra želi izdržati ovu sušnu sezonu, vodovodi u Istarskoj županiji morat će poduzeti neke restriktivne mjere.

Za sutra je najavio skupštinu Vodovoda u Buzetu, a za petak koordinaciju na kojoj će s direktorima vodovoda i predstavnicima Hrvatskih voda još jedanput proučiti situaciju te poduzeti potrebne mjere.

- Za mene je ključno građanima Istre i svim gostima osigurati dotok pitke vode i osigurati mogućnost poljoprivredne proizvodnje, dok ćemo za sve ostalo što nije toliko nužno morati privremeno smanjiti potrošnju vode, poručio je župan Miletić.

Izvijestio je i da je stanje na akumulacijskom jezeru Butonigi nešto povoljnije nego 2012. godine jer je na jezero spojen izvor Bulaž, koji ga "dohranjuje".

- U Butonigi je trenutačno nešto malo više vode nego tijekom suše 2012., no s druge strane, zbog nedostatka padalina i nepovoljne hidrološke situacije, sami izvori vode su manje izdašni nego tada, rekao je Miletić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!