Istra puna gostiju željnih putovanja

18.04.2022.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Istra puna gostiju željnih putovanja

Istra puna gostiju željnih putovanja

Foto: Dnevnik / HRT

U Istru je za blagdane stiglo 40-ak tisuća gostiju željnih putovanja, odmora od koronakrize i toplijega vremena. Najviše ih je iz Njemačke jer i njihovi školarci imaju sedmodnevne praznike. No, velik je i broj Austrijanaca, Slovenaca, kao i domaćih gostiju. Otvoreni su svi hoteli, a izvrsno su popunjeni i kampovi.

U prvom redu do mora u medulinskom kampu više nema mjesta. Najviše je gostiju iz Njemačke, no stigle su i obitelji iz drugih zemalja, čija djeca sudjeluju u međunarodnoj regati.

- Ovdje je more, sve je veoma čisto i imamo mnogo prostora, rekla je Marta iz Italije.

I u kampu u Vrsaru gužva za ovo doba. Nije još za kupanje, ali je goste dočekao novoizgrađeni wellness s pogledom na more. Tu se odmara oko tisuću gostiju. Unatoč inflaciji u cijeloj Europi.

- Zbog rata u Ukrajini u Njemačkoj je sve poskupjelo, ali ljudi imaju toliku želju za putovanjima i mislim da ih se neće odreći, rekao je Thomas iz Njemačke.

U Rovinju su otvoreni svi hoteli, najviše je gostiju u onim najluksuznijima.

- Mi se nadamo da će ova godina biti bolja nego 2019. U svakom slučaju, podaci bookinga za sada to pokazuju, rekao je David Flam, direktor marketinga Maistre.

Ipak, izostat će dio Rusa i Ukrajinaca.

- Istočno tržište raste ogromnim stopama, govorim o Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. I prema tome, pokušat ćemo i na tim tržištima nadoknaditi taj potencijalni minus, rekao je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

Mora se samo pripaziti na cijene, upozoravaju u turizmu. I sve je više hotelijera i ugostitelja koji su toga svjesni.

- Dugi niz godina, desetljećima sam u ovom poslu, tako da mi je to jedan od prioriteta: Tko dođe da se vrati, ako budemo stalno dizali cijene - okrenut će nam gost leđa!, smatra ugostitelj Zdravko Cvjetić.

Jer sljedeća sezona ovisit će o kvaliteti usluge u ovoj. Baš kao što je za dobar ovogodišnji booking najzaslužnija lanjska sezona, koja je - sa svim tada potrebnim mjerama zaštite - bila izvrsno pripremljena i odrađena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!