Istraga o curenju podataka proširena i na banke

22.12.2022.

18:06

Autor: HRT/IMS

Istraga o curenju podataka proširena i na banke

Istraga o curenju podataka proširena i na banke

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što su iz Agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost dospjeli podaci više od 77.000 osoba istraga se, po pisanju medija, širi na banke.


Iz Hrvatske udruge banaka ističu da banke prilikom prodaje potraživanja koja uključuje i razmjenu osobnih podataka klijenata banaka, postupaju sukladno svim primjenjivim propisima kao što su Zakon o obveznim odnosima putem instituta cesije, Zakon o kreditnim institucijama te Odluka Hrvatske narodne banke o kupoprodaji plasmana kreditnih institucija.

Na pitanje novinara planira li Ministarstvo financija pojačati nadzor nad agencijama za otkup potraživanja, svoje viđenje dao je ministar Marko Primorac.

- Razgovarat ću svakako sa svojim suradnicima ako postoji bilo kakva mogućnost da se unaprijedi zakonodavni okvir. U tom smislu ćemo razmotriti. Smatram da općenito postupci koji su dozvoljeni u tome daju jednu fleksibilnost i potiču razvoj tržišta, pa i ovoga, za koje nikome nije drago da takvo tržište postoji, da se ono razvija, rekao je Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!