09:58 / 08.10.2020.

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/HRT

Istražni zatvor dvojici uhićenih zbog zločina na Ovčari

Foto: Arhivske snimke HTV-a

Foto: Arhivske snimke HTV-a

Foto: - / -

Dvojici muškaraca koji su uhićeni zbog ratnog zločina na Ovčari 91., određen je istražni zatvor.
Dvojici muškaraca koji su jučer uhićeni zbog ratnog zločina na Ovčari 1991., sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

➡️
Privođenje na sud desetak osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari
➡️ Zbog Ovčare privedeni bivši zaposlenici Vupika

Odlučujući o prijedlogu osječkog Županijskog državnog odvjetništva, sudac istrage utvrdio je da postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi osumnjičenici mogli postati nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog blizine granice sa susjednim državama koju mogu prijeći i uz osobnu iskaznicu te da bi mogli ometati istragu utjecajem na više svjedoka na način da iskazuju njima u korist, priopćeno je sa suda.

Odvjetnici osumnjičenih rekli su kako su očekivali određivanje istražnoga zatvora te najavili da će se žaliti na tu odluku.

72-godišnjaka i 51-godišnjaka iz Negoslavaca, bivše pripadnike Teritorijalne obrane Negoslavci, sumnjiči se da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenog 1991.  Iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada u hangare su autobusima dovezeni branitelji i civili koji su zatim odvezeni na Ovčaru, a uhićene se sumnjiči da su zajedno s drugim osobama sudjelovali u zlostavljanju i nečovječnom postupanju. Formirali su takozvani špalir kroz koji je iz autobusa do hangara prošlo najmanje 200 zarobljenika koje su udarali kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima tijela. Ispitani su u DORH-u nakon čega je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja istrage.

Zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. na području Ovčare počinili kazneno djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" sumnjiče se dvojica hrvatskih državljana - u dobi od 57 i 72 godine. Oko podneva priveden je 72-godišnjak, a isto se uskoro očekuje i za 57-godišnjaka.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su prvoosumnjičeni, koji je tada imao 43 godine, i drugoosumnjičeni, tada 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog '91. na poljoprivrednom dobru Ovčara s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su dovedene iz vukovarske bolnice kao zarobljenici. Sumnja se da su tog dana poslijepodne, ispred hangara na Ovčari formirali tzv. špalir kroz koji su morali proći zarobljenici  - zatočeni hrvatski vojnici, gardisti, redarstvenici MUP-a te drugi dragovoljci, pripadnici Hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila.


Prizori s Ovčare, arhivske snimke, HTV

Dok su prolazili kroz špalir, udarali su ih dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnim palicama, rukama, nogama.  Zbog svega toga zarobljenici su pretrpjeli teške tjelesne ozljede, bol i fizičku patnju.

Dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Ondje će biti ispitani, a vrlo vjerojatno bit će doneseno rješenje o provođenju istrage i prijedlog za istražni zatvor te njihovo privođenje na Županijski sud u Osijeku. - Očekujem da će nakon uhićenja pravosuđe odraditi svoj dio posla i da će počinitelji tih teških kaznenih djela odgovarati za te zločine. Ovo je u konačnici pokazatelj ozbiljnog pristupa prema procesuiranju i pokazatelj da taj zločin ne zastarijeva, komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, komentirao je kako očekuje da pravosuđe i policija istražuju sve ratne zločine na području cijele RH, pa tako i u Varivodama.

Bojan Glavašević, čiji je otac Siniša Glavašević ubijen na Ovčari, kaže, ne zna kako se moglo dogoditi da ti ljudi žive u Hrvatskoj sve ove godine, ali na osnovu iskustva nema, dodaje, razloga sumnjati u poteškoće glede njihovih uhićenja.

➡️ Glavašević: Volio bih te ljude pogledati u oči
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!