Zemlja u Istri lakše 'diše' nakon dugoiščekivane kiše

19.08.2022.

19:18

Autor: Anita Bartolović/Dnevnik/HRT

 Obilna kiša potopila splitske ulice

Obilna kiša potopila splitske ulice

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Najavljena promjena vremena stigla je u našu zemlju. Najviše kiše za sada je palo u Istri, u kojoj je već više od mjesec dana, zbog dugotrajne suše, na snazi djelomična redukcija vode. Možda će oborine pomoći poljoprivredi i barem malo napunile akumulacije.


- Pala je, prema najavama, obilnija kiša u Istri. Ovoga puta profitirao je sjeverozapad Istre i djelomično jug gdje je mjestimice palo i više od 50 litara po četvornom metru. Što se tiče središnje Istre i njezinog istoka tu je pala slaba kiša ili je nije ni bilo. Oni kojima je ova kiša bila prava "zlatna" kiša jesu povrtlari

Povrtlar Dario Marčeta iz Valbandona jedva je dočekao kišu da zasadi kupušnjače.

- Ova kiša je Bogom data kao i zlato. Jučer smo zadnje kupušnjače sadili tako da će one sada lijepo se poravnati. Kišu očekujemo već mjesec dana, makar imamo na svim poljima sistem za navodnjavanje, ali uz te velike vrućine i toliko vremena što nije bilo kiše, to smo jedva uspijevali, govori.

I u vinogradima je kiša dobro natopila zemlju. No zbog suše berba će ove godine biti ranije. Ni maslinarima nije lako. Kiša se čekala mjesecima.

- Ovo je bio krajnji trenutak da bi palo nešto kiše, već su počele masline patiti jako i bilo bi kritično da nije pala ova kiša. Prema našem mjerenju, palo je oko 29 l kiše po kvadratnom metru ovdje kod nas i sada je maslina, možemo reći, spašena, zadovoljan je maslinar Velimir Jurić.

Iako su nakon oborina izvori i akumulacijska jezera na istarskom poluotoku malo bogatiji vodom, o mogućem ukidanju restrikcija razgovarat će se u ponedjeljak.

Potrošnja vode treba biti umjerena kako bi se sačuvao najvažniji resurs.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!