Ivana Kekin o Fortenovi: "Jasno je da se ruski utjecaj nastavlja"

07.11.2022.

16:37

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/B.A./HRT

Ivana Kekin

Ivana Kekin

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Jasno je da se ruski utjecaj nastavlja i dalje, rekla je predsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Ivana Kekin danas u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" komentirajući transakciju kojom je 43,4 posto udjela u Fortenovi od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kekin je istaknula da se za investitora iz Emirata jasno špekulira kako je zapravo povezan s ruskim kapitalom. 


- Jasno je da se ruski utjecaj nastavlja i dalje i jasno je da je od početka sankcija Dubai služio kao, recimo, jedno sigurno utočište za ruski kapital kojem je Europska unija rekla da više nije dobrodošao. I u tom smislu držim da je to izrazito zabrinjavajuće, pogotovo kada znamo koliko je zapravo strateški bitan položaj kompanije Fortenova, rekla je Kekin.


Rekla je kako iz onoga što je došlo u javnost proizlazi da ni premijer Andrej Plenković ne zna o čemu se tu radi, dodajući da je to možda najproblematičnije od svega.


Kekin je ustvrdila i da smo kod energetike već izgubili utjecaj te se upitala je li nam se to već dogodilo ili se događa s hranom i vodom.


Upitana o procjenama da je u pozadini pokušaj destabilizacije hrvatske prehrambene industrije, Kekin je rekla da je teško špekulirati i da ne bi voljela da se javnosti šalju zastrašujuće poruke, ali da je u svakom slučaju pravo pitanje kako je moguće da Vlada RH nije imala pojma da se to događa.


Kekin je u "Oporbenom zarezu" komentirala i druge teme, a cijeli intervju možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!