Ivančić: Do smirivanja tla i stanja ravnoteže treba proći puno vremena

08.02.2021.

14:32

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić kazala je u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" kako potres koji se dogodio u petak na petrinjskom području je normala pojava. Dodala je da je od 28. odnosno 29 prosinca na tom području zabilježeno je više od 622 potresa magnitude veće od dva, magnitude između tri i četiri bilo ih je osamdesetak, a osam potresa je bilo između četiri i pet prema Richterovoj ljestvici. 

Ivančić: Instrumenti su većim dijelom postavljeni na području Banovine

- Što je veća magnituda, to ima veći broj potresa, poručila je Ivančić.

Rekla je da su instrumenti koje su dobili od Vlade već velikom dijelom i postavljeni na epicentralno područje Banovine.

- To su instrumenti koji bilježe potrese na područjima na kojima su postavljeni, ali nisu u realnom vremenu povezani sa seizmološkom službom odnosno centrom u Zagrebu, kazala je.

"Jedini eksperimenti su potresi da možemo saznati što se događa ispod površine zemlje"

Voditeljica Seizmološke službe dodala je kako ima puno podataka koji će dati sliku ne samo seizmolozima, a analiza tih podataka će trajati dugo. Ivančić je naglasila kako su seizmolozima jedini eksperimenti potresi da mogu saznati što se događa ispod površine zemlje.

- Ovo je prvi puta da imamo mogućnost s tako velikim brojem instrumenata snimiti što se događa ispod površine zemlje, poručila je.

Dodala je da instrumenti nisu samo raspoređeni na podruje Banovine nego i na drugim područjima gdje se može zabilježiti podrhtavanje tla, primjerice područje Čazme. 

Ivančić: Postoji mogućnost novih potresa i na zagrebačkom području

Ivančić je istaknula da se može dogoditi da podrhtavanja tla bude još i na zagrebačkom području.

- Još uvijek možemo očekivati nakon potresa koji se dogodio 22. ožujka podrhtavanja tla i na području Markuševca, rekla je.

Ivančić: Potresi se ne mogu predvidjeti

Voditeljica Seizmološke službe naglasila je kako se potresi ne mogu predvidjeti i ne zna se hoće li u skorije vrijeme biti neki jači potres na području Zagreba, Banovine ili na bilo kojem području u Hrvatskoj. 

Još uvijek možemo očekivati nakon potresa koji se dogodio 22. ožujka podrhtavanja tla i na području Markuševca.

Ines Ivančić

Dodala je da do smirivanja tla i stanja ravnoteže treba proći puno vremena.

"Ne događa se ništa neobično"

Ivančić je istaknula da se ne događa ništa neobično, jer živimo na seizmičko trusnom području.

Naglasila je kako trebamo paziti da se zgrade rade kvalitetno da bi izdržale potrese. Ivančić je rekla da se potresi ne događaju u pravilnim razmacima.

Komentirala je i nastajanje vrtača koje su se pojavile na području Banovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!