18:24 / 28.12.2020.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV

Ivančić za Dnevnik HTV-a: Seizmička aktivnost na našem području je pojačana

-

-

Foto: - / -

Rano jutros niz snažnih potresa s epicentrima između Siska i Petrinje zatresao je cijelu središnju Hrvatsku.
Rano jutros niz snažnih potresa s epicentrima između Siska i Petrinje zatresao je cijelu središnju Hrvatsku. Što se može očekivati idućih dana i jesu li onaj razorni zagrebački potres iz ožujka i ovaj jutrošnji na bilo koji način povezani, objasnila je u središnjem Dnevniku HTV-a rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

➡️ Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći
➡️ Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom
➡️ Velika šteta u Petrinji, gradonačelnik apelira: Trebamo pomoć
➡️ Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana
➡️ Pregled Rafinerije: "Nema mjesta ugrozi"

- Radi se o dva različita epicentralna područja i nemaju veze jedan s drugim, u smislu da je jedan uzrokovao drugi, rekla je Ivančić, dodavši da je seizmička aktivnost na našem području ove godine pojačana.

Istaknula je i da je osnovni uzrok naših potresa gibanje afričke ploče prema euroazijskoj, te se nama potresi događaju na rasjednim plohama.

Na pitanje zašto se čini da su se u zadnje vrijeme zaredali jači potresi Ivančić je rekla kako to nije ništa neuobičajeno, te da se svakih nekoliko godina događa da je neko područje seizmički aktivno.

Današnji potres dosta se osjetio i u Zagrebu koji je prije devet mjeseci pogodio jak potres i nanio veliku materijalnu štetu. 

- Srećom epicentar današnjeg potresa bio je u nenaseljenom području, ali opet bilo je šteta koje su bile intenziviteta od VII stupnja EMS ljestvice. Kada je 1908. godine na ovom području bio potres magnitude 5.8 u Zagrebu su bile štete i rušili su se dimnjaci. To nam govori koliko može i ovaj potres napraviti štete, ako je jak, a što je bliže to su i štete veće, rekla je Ivančić. 

Također, istaknula je da iako već dva sata seizmografi miruju i ne očitavaju jača podrhtavanja tla, to nije jamstvo da ih više neće ni biti.

- Ovo je vrlo seizmološki aktivno područje, ali mi zaboravljamo da su se događali potresi u našoj prošlosti. Sto godina u seizmološkom smislu ne znači puno, mi gledamo s ljudskog stanovišta, rekla je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!