Ivić: Ne postoji čovjek koji se neće zaraziti koronavirusom, cjepivo je izlaz

30.11.2021.

14:25

Autor: P.F./HRT

Ivo Ivić

Ivo Ivić

Foto: HTV / HRT

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, u izjavi za HTV ponovio je da je cijepljenje protiv koronavirusa jedini izlaz iz pandemije. Smatra da bi loše mogli proći oni koji to ne razumiju jer se prepuštaju sudbini. Misli i da je uvođenje obveznog cijepljenja možda rješenje da ne živimo mjesecima, a možda čak i godinama na ovaj način.

Na pitanje koliko još puta treba ponoviti "cijepite se", dr. Ivić, koji inače stalno poziva na cijepljenje, posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je procijepljenost niska, rekao je za HTV kako je situacija takva da epidemija traje jednakim intenzitetom.

- Mi praktički imamo stalno isti broj bolesnika, isti nam je priljev i to nije dobro za rad bolnice s jedne strane, a s druge strane nije dobro za zdravlje ljudi. Pola necijepljenih ljudi znači da će biti još umiranja i to će očito trajati mjesecima. Cijepljenje je jedini izlaz i tko je razumio, razumio je, a ako nije, loše će proći. Nema čovjeka na kugli zemaljskoj koji se koronavirusom neće zaraziti, samo je pitanje hoće li biti cijepljen pa će to ublažiti i onemogućiti težu bolest ili će se prepustiti sudbini s velikim izgledima da nastrada, naglasio je Ivić.

Komentirajući činjenicu o premalenom postotku cijepljenih u Hrvatskoj, rekao je kako u svijetu sve više raste svijest o tome da je jedini mogući način cijepljenje.

- To se pokazalo efikasnim. Svako društvo koje je dovoljno pametno, organizirano i dovelo je to cijepljenje do značajnih postotaka vidi da je život s koronavirusom moguć. Tamo gdje se to nije uspjelo napraviti raste svijest kako bi možda bio izlaz da se uvede obavezno cijepljenje. Drugačije ćemo mi mjesecima, a možda i godinama živjeti na ovaj način. To nikako ne valja, smatra.

Vezano za činjenicu da su brojevi novozaraženih malo posljednjih dana počeli padati i govoreći o tome kada se može očekivati manji pritisak na bolnice, Ivić je rekao da kada bi ovaj virus bio tako dobar i ne bi se mijenjao, onda bismo mogli reći da ćemo svi jednom preboljeti isti soj i steći imunost.

- Međutim, bude li se on mijenjao, a ima nakanu, to je tako jasno, slično kao i gripa, onda je očito da nas čeka duga borba. Ako se sjetimo povijesti s gripom 1918. godine, to je bilo tako - četiri godine dok se stekla kolektivna imunost. No to je bilo zaražavanjem, a mi sad imamo priliku imunost steći cijepljenjem i na taj način ublažiti udarac, ali očito da to baš ne ide kako treba, istaknuo je dr. Ivić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!