Marković: Gradonačelnik na smiješan način prebacuje lopticu na radnike Čistoće

26.01.2023.

07:44

Autor: U mreži Prvog/HRT/T.D.

Lovro Marković

Lovro Marković

Foto: HTV / HRT

Koordinatorica Zagreb je NAŠ Iva Ivšić, gradski zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Lovro Marković iz Mosta i Maksimilijan Šimrak iz HDZ-a gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali situaciju oko odvoza smeća u Zagrebu i zahtjeva radnika Čistoće. 

Radnici Čistoće u Zagrebu nakon tri dana u štrajku poručili su da će danas pokupiti otpad u vrtićima, školama i bolnicama, a stanovnicima Zagreba se ispričavaju zbog nastale situacije. Nezadovoljni su jer njihova Uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva, već je pristala na pet. 

Iva Ivšić je rekla kako radnici treće smjene Čistoće sinoć nisu izašli na teren kao ni jutros, ali da će skupiti otpad ispred bolnica, škola i vrtića. 

- Dogovor je jučer postignut i radnici su ga aklamirali nakon što je iskomuniciran. Ispada da nisu ispoštovali dogovor, dodala je.

Marković: Ne postoji previše vremena za pregovore

Lovro Marković
je naglasio kako je očito da se štrajk nastavlja, ne u punom formatu kako je to bilo do sada. Jedan dio posla će se obaviti. 

- To je s jedne strane dobro. Moramo reći kako se nešto pomiče, ali ne postoji previše vremena za pregovore. Usluga komunalnog prikupljanja otpada mora se što prije nastaviti. Zbog otežanih uvjeta rada, izuzetno malih plaća, njihovi se radni uvjeti moraju poboljšati. Građane ne zanima tko je tu kriv, nego kad će se prikupljanje komunalnog otpada nastaviti. Gradonačelnik na smiješan način prebacuje lopticu na radnike Čistoće i želi reći kako su krivci za cijelu situaciju. Šalje im izuzetno upitnu i provokativnu poruku putem medija i otežava nastavak pregovora. Moramo biti svjesni pozicije u kojoj se ti ljudi nalaze i kakvo je tržišta rada. To je odgovornost Tomaševića i Novakovića, da u skladu s onim što im je dano, da djeluju i riješe situaciju što prije, rekao je. 

Šimrak: Otkazi doveli do nesigurnosti među radnicima Čistoće

Maksimilijan Šimrak
je rekao kako se od 1. listopada moglo vidjeti kako model odvoženja otpada u Zagrebu ne funkcionira.

- Grad je prepun punih kanti i kontejnera. Gradonačelnik s jedne strane govori kako stvari funkcioniraju, a fotografije na društvenim mrežama i medijima pokazuju da je situacija drugačija. Vidljivo je da se gradonačelnik i njegove kolege nisu baš najbolje snašli. U listopadu, kad je odluka implementirana, nije napravljen nikakav značajan pomak što se tiče infrastrukture i rezultat je takav da je Zagreb pun smeća. Kada tome dodate radnike kojima su male plaće, loši uvjeti rada, nedostaje vozača i kamiona u kontekstu globalne krize i inflacije, onda su otkazi doveli do nesigurnosti među radnicima Čistoće koji su na udaru nezadovoljnih građana za nešto što nisu krivi. To je politička odgovornost gradonačelnika i gradske vlasti. Rezultat je kulminacija i stanje koje imamo. Otpočetka smo pozvali na socijalni dijalog i smirivanje strasti. Imamo gradonačelnika i gradsku vlast koji pokazuju iznenađujuće visoku razinu socijalne neosjetljivosti, rekao je.

Ivšić: Otvara se mogućnost za dodatna povećanja

Iva Ivšić je naglasila kako je otvoren proces mirenja te da se i dalje pregovara i otvara mogućnost za dodatna povećanja.

- U ovoj situaciji Uprava Holdinga i Gradska uprava pristale su na ispunjenje 5 zahtjeva od 11 koje su radnici postavili. Pozivaju ih za stol radi daljnjih povećanja, rekla je.

Lovro Marković je rekao kako je očito da je manjak radnika u Čistoći i da su radno preopterećeni.

- Radi se u tri smjene, više nego prije, a otpad se ne može dovoljno brzo pokupiti. Vjerojatno je jedan od razloga i novi model prikupljanja otpada. U novi model se ušlo totalno nespremno bez razvijene infrastrukture za razdvajanje i kapitalizacije prikupljene sirovine i spremne Čistoće, da bude u stanju odvojeno prikupljati otpad bez da se on nagomilava, rekao je.

"Problem s otpadom i socijalnom osjetljivosti"

Maksimilijan Šimrak je naglasio kako zeleno-lijeva koalicija ima problem s otpadom i socijalnom osjetljivosti prema radnicima što je apsurdno.

- Pogriješili su u startu, pogotovo Vić, kao direktor Čistoće, koji nastupa s pozicije osobe koja ima izrazito visoku plaću i prima naknadu za život u Zagrebu koja je veća od prosječne plaće radnika u Čistoći. Išao je u komunikaciju s polu-prijetnjama i govorio ljudima kako će se sve "outsourcati". Nije mi jasno kako nije upućen da to nije moguće i dovodi grad u cijelu situaciju. Tomašević cijelo vrijeme u Ateni ne reagira dok traje izvanredna situacija u Zagrebu i nije čudno da su radnici revoltirani, istaknuo je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!