Tomašević s radnicima skupljao otpad, centar još pun smeća

26.01.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik IMS-a/HRT/Hina

Gradonačelnik Zagreba skupljao s radnicima smeće

Gradonačelnik Zagreba skupljao s radnicima smeće

Foto: HTV / HRT

Nakon što sinoć radnici zagrebačke Čistoće u trećoj smjeni ipak nisu, kako je bilo najavljeno, izašli na ulice i počeli odvoziti smeće koje se u Zagrebu gomila od ponedjeljka, a jutros su kamioni odvozili samo otpad ispred bolnica, škola i vrtića, malo prije podneva dogovor o prekidu štrajka ipak je postignut. Radnici su počeli čistiti grad. U jednom od kamiona Čistoće bio je i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Radnici su jutros odlučili - kamioni će krenuti po otpad ispred bolnica, vrtića i škola - ostalo neće sakupljati. Jednostavno, kad je riječ o jučerašnjem maratonskom dogovoru, nemaju povjerenja.

Traže jamstva da će im koeficijenti biti povećani, ali i ostala materijalna prava. Iza zatvorenih vrata u razgovoru s gradonačelnikom, tražena su jamstva i dobili.

- Štrajk je prekinut, radnici su izašli van, dogovor je da se ovih naših 11 zahtjeva, 5 zahtjeva ispuni odmah od strane gradonačelnika, a o ovih drugih 6 da se u narednih 30 dana, direktno sa gradonačelnikom ispregovara, rekao je radnik Čistoće Mumin Hodžić

- Ovo je prije svega bio jutros jedan iskren i dobar razgovor s radnicima. Iz razzgovora je jasno da se treba unaprijediti i uvjete rada i organizaciju rada i nema teme o kojima nećemo razgovarati s radnicima, ne samo u idućih mjesec dana nego cijelo ovo vrijeme, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Dogovoreno je i potpisano, a o ostalih 6 zahtjeva već će sutra početi pregovori.

- I da se vidi kako se, u što većoj mogućoj mjeri,  tih 6 zahtjeva može ispuniti, a da to ne bude neodrživo za Zagrebački holding i za Čistoću. Ono što sam isto tako jasno potpisao je da neće biti nikakvih sankcija za sve radnike koji su bili u nezakonitom štrajku, rekao je Tomašević.

A onda je ostvaren još jedan dio pogodbe - gradonačelnik je rame uz rame s radnicima Čistoće izašao na teren kako bi bolje razumio sve njihove probleme. Nakon 4 dana počelo je čišćenje zagrebačkih ulica i kod prvog boksa odmah problem. Pomiješane vrećice i otpad, građani bacaju smeće gdje stignu, svi ga odvajaju, ali ništa nije na svojem mjestu. 

- To je svakodnevna situacija, mi bi sad stalno morali istovarivati kontejnere da bi kipali normalno smeće koje ide u nutra, a da li sad mi imamo vremena to radit, vidite i sami sada kaj je, rekao je Tomica, zaposlenik Čistoće.

- Kad neki radnik baci žutu vrećicu u isti kamion, baci je zato jer ona, na žalost, miješani otpad pa neka građani nekada imaju razumijevanja za to i da ne rade ove stvari, kazao je gradonačelnik.

- To mu je pametna odluka, neka vidi kako je ljudima za te novce raditi po kiši, vjetru , snijegu, a valjda će nešto poduzet i napravit na bolje, kazao je anketirani građanin.

- Mislim da je to više proforme izišao, iskreno, kazala je jedna stanovnica Zagreba.

Okupili su se i brojni građani, gradonačelniku se žale baš na rad Čistoće.

Sutra bi se trebalo vidjeti hoće li se gradonačelnikovo obećanje radnicima, da će se maksimalno zauzeti kako bi se ispoštovalo ono što su tražili zaista i početi ostvarivati.

- što se nas tiče, mi bi voljeli da bude kako su radnici tražili, a sad ovisi o gradonačelniku da li će osigurati dovoljno sredstava da se to može isplatiti, kazala je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb.

- Uprava je tu, gradonačelnik je predsjednik skupštine Holdinga i ja vjerujem da će oni zajedno ipak pokušat riješit ovu situaciju jer privremeno rješenje neće donijet ništa dobro, rekla je Sanja Ožić iz Sindikata hrvatskog vozača.

Matematika je tu jasna, radnici Čistoće svakoga dana sa zagrebačkih ulica odvezu oko 800 tona otpada. U samo 4 dana, koliko nisu radili, gotovo se dogodila ekološka katastrofa.

Iz središta Zagreba za Dnevnik HTV-a javila se novinarka Lucija Judnić. Kazala je da su u užem centru grada još uvijek hrpe smeća ispred kontejnera.

- Prošlo je sedam sati od kada su djelatnici Čistoće izašli na teren u društvu gradonačelnika i očigledno je da će im trebati nekoliko dana kako bi pokupili svo smeće sa zagrebačkih ulica, koje se gomila, kazala Judnić.

Napominje da je primijetila da u vrećicama za plastiku ima svakojakog otpada, a to je slučaj i s ostalim vrećicama za odvajanje otpada. Na to su i djelatnici Čistoće upozorili gradonačelnika Tomaševića.

- Razgovarali smo i s građanima koji su rekli da i kada odvoje otpad, ne mogu ga odložiti u kontejner jer, kažu, Čistoća, često ne odvozi otpad, kazala je Judnić.

- Goruća tema na društvenim mrežama je bila i ta što je gradonačelnik Tomašević obukao uniformu komunalnog djelatnika i s njima izašao na teren nekoliko sati. Zagrebačka oproba spočitavala mu je da neodoljivo podsjeća na svojeg prethodnika pokojnog Milana Bandića koji je bio sklon takvim akcijama. Cijela saga o otpadu nastavlja se i sutra, a dio cijele priče "prelio" se i na hodnike Gradske skupštine.

U nastavku pratite tijek događaja:

Benčić: Radnici su sami zvali gradonačelnika; Grbin: To je sekundarno pitanje

"Idemo počistiti grad"

Povećanje koeficijenta nije među prihvaćenih pet zahtjeva

Tomašević: Neće biti sankcija za sve radnike koji su bili u nezakonitom štrajku

Predstavnici sindikata: "Njihove plaće nisu dostatne za dostojanstven život"

Postignut je dogovor u Čistoći i štrajk prestaje

"Nude nam ono što smo već dobili od njih"

Tomašević u Čistoći

Odvoz otpada na Splavnici

Interventni odvoz otpada na Splavnici

Interventni odvoz otpada na Splavnici

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Ostali radnici i dalje štrajkaju

Konferencija sindikata u 10 sati

Sindikalni povjerenik: Očito je nepovjerenje radnika veliko

Radnici Čistoće u četvrtak ujutro

Radnici Čistoće u četvrtak ujutro

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Tomašević: Nema razloga za štrajk

Treća smjena ipak nije izašla na ulice

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!