Iz mora izvučen torpedo napravljen u Rijeci između dva rata

02.02.2022.

16:20

Autor: Dajana Kruneš/Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Torpedo izvučen iz mora

Torpedo izvučen iz mora

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Iznimna zbirka torpeda u muzeju u Rijeci od danas je bogatija za još jedan vrijedan izložak. Ovaj je pronađen u istarskom akvatoriju, u uvali nedaleko od Vrsara, i to vrlo blizu obale.

Torpedo je vjerojatno napravljen u Rijeci između Prvog i Drugog svjetskog rata, a bio je na dubini od 5 do 6 metara.

Nakon dojave građana, pod budnim okom policije, iz mora u uvali Funtana pokraj Vrsara izvučen je torpedo.

- Vjerojatno su ljudi i prije ga primjećivali, ali tome nisu prodavali važnost, jer nisu znali da se radi o eksplozivnom sredstvu, rekao je voditelj protueksplozivnog odjela PU istarske Anto Mijatović.

Na sreću, ovaj nema eksploziva. Akcija izvlačenja trajala je oko sat i pol. Pitanja je mnogo, a odgovori će se znati nakon restauracije.

 - Nama je to dobitak, jer stječemo nova saznanja o torpedu, naime niti jedan nije isti, ima razlika u motorima, žiroskopima i mi smo sretni svaki put kada nađemo novi torpedo, naglasio je ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Osmišljen je sredinom 19. stoljeća. Iza njega stoje Giovanni Lupis i Robert Whitehead. Ovo čudo tehnologije dugo se proizvodilo upravo u riječkoj tvornici torpeda, zbog čega je taj grad nekad prednjačio u tehnološkim trendovima.

- Mi smo njime ponosni, ne zato što je riječ o oružju, nitko razuman se ne ponosi oružjem, ali ta sposobnost tehničke realizacije genijalna je i to je ono što nas čini ponosnim, istaknuo je Velid Đekić, Muzej grada Rijeke.

Jer ono što je osmišljeno prije više od 150 godina koristi se i danas.

- Možda je najfascinantniji element torpeda njegov žiroskop - uređaj koji je omogućio da torpedo drži određeni smjer, ali on danas omogućuje i letove u svemir i kretanje pod vodom, dodao je Đekić.

Koliko još torpeda krije jadransko podmorje, ne zna se, ali kada se pronađu, čuvat će ih Muzej grada Rijeke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!