14:37 / 16.07.2021.

Autor: B.A./HRT

Izdana upozorenja, moguće poplave: "Budite spremni zaštititi sebe i imovinu"

Arhivska fotografija; upozorenja za sutra

Arhivska fotografija; upozorenja za sutra

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL / DHMZ

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas su zbog najavljenog nevremena izdali žuta upozorenja za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te Kvarner, Kvarnerić i Velebitski kanal, a za sutra narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju, dok su ostali dijelovi Hrvatske "u žutom".

Žuto upozorenje označava potencijalno opasno, a narančasto - opasno vrijeme.


Za danas je za prve četiri regije upozorenje izdano zbog pljuskova i grmljavine.


- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, poručuju iz DHMZ-a.


Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal upozorenje je izdano zbog NE vjetra. U Kvarneru i Kvarneriću očekuju se najjači udari od 65-75 km/h, a u Velebitskom kanalu i do 85 km/h.


- Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuju se lokalno potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, kažu u DHMZ-u.

Za sutra DHMZ upozorava na mogućnost bujičnih i urbanih poplava u osječkoj, zagrebačkoj i karlovačkoj, odnosno bujičnih poplava u gospićkoj regiji.

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Postoji opasnost od smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju.

Detaljne informacije možete naći na stranicama DHMZ-a.

Upozorenje Hrvatski voda

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne oborine tijekom ovog vikenda, 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote i to na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske.

Postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Uz nagli porast vodostaja, neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana i Sutla).

Iz Hrvatskih voda objavili su i stanje, tendenciju i prognozu vodostaja po rijekama.

Sava: Vodostaji do Jasenovca su u stagnaciji s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni niskih voda.

Kupa: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih voda.

Mura i Drava: Vodostaji Mure su u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih voda.

Vodostaji Drave do Novog Virja su u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja. Nizvodno do Osijeka vodostaji su u blagom porastu s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u blagom porastu s tendencijom blagog porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.

Dunav: Vodostaji su u blagom porastu s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!