13:55 / 27.11.2018.

Autor: D.M./Hina/HRT

Izglasavanje Zakona o udomiteljstvu ne bi trebalo biti upitno

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HNS-ov Milorad Batinić izjavio je da HNS neće podržati Zakon o udomiteljstvu, već će biti suzdržan. Grmoja je najavio da će Most odigrati tako da 'šteta za premijera bude što veća'.
Nakon što je proteklih dana prijedlog Zakona o udomiteljstvu uzburkao političke vode, pa i odnose između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a, mnogo toga danas je jasnije. Vlada neće povući prijedlog zakona, a HNS će, ako se ne prihvati njihov amandman o udomljivanju djece - biti suzdržan. Prijedlog zakona prošao je i saborski Odbor za zakonodavstvo, a sutra je na Odboru za Obitelj.

- Murganić: Predloženi Zakon o udomiteljstvu je dobar
- Plenković: Predloženi zakon je dobar i poboljšava okvir za udomiteljstvo

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako će Vlada ostati čvrsto uz postojeći prijedlog zakona o udomiteljstvu te da neće prihvatiti amandman HNS-a da se udomljavanje dopusti životnim ili neformalnim životnim partnerima. "Zakon je kvalitetan okvir da se poboljša udomiteljstvo u Hrvatskoj. HDZ o ovome ima jasan i principijelan stav. Moj osobni stav reflektira upravo ovakav sadržaj zakona kakav smo uputili u Sabor", rekao je Plenković koji ne misli da se ovim Zakonom ne krši članak 14 Ustava RH. Dodao je kako parlamentarna i koalicija većina neće doći u pitanje zbog jednog amandmana.Predsjednik HNS-ova Kluba zastupnika u Saboru Milorad Batinić izjavio je da HNS neće podržati Zakon o udomiteljstvu, već će biti suzdržan, ne bude li prihvaćen HNS-ov amandman po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece. Pojasnio je da je njegova stranka već u prvom čitanju najavila i HDZ-u predala nacrt amandmana HDZ-u na Zakon o udomiteljstvu po kojemu bi se to omogućilo. Batinić ne smatra da HNS šalje dvojaku poruku time što su njegovi ministri prijedlog Zakona podržali na Vladi, a zastupnici za njega neće glasati u Saboru. "Sutra imamo koalicijski sastanak na kojem ćemo znati konkretan odgovor, nadam se", najavio je.Nije se složio s konstatacijom da će HNS ipak na neki način podržati zakon budući da će držati kvorum vladajućima. Na upit zašto se HNS ranije nije protivio i je li to možda zato jer su se bojali sudbine Mosta, Batinić je uzvratio kako da se boje sudbine Mosta, ne bi ni ulazili u ovu Vladu. Upitan je li licemjerno da je HNS podržao zakon na Vladi, a u Saboru neće, odgovorio je da Vlada odgovara Saboru za svoj rad. Nije se složio s primjedbom novinara da HNS očito na Vladi govori jedno, a u javnosti drugo, rekavši tek da je to mišljenje novinara, a ne činjenice. "Očito ne poznajete demokratske procedure. Vlada odgovara Saboru, kazao je Batinić novinarima, ustvrdivši da HNS ima isti stav od početka.

Grmoja: Most neće sudjelovati u igrokazu HDZ-a i HNS-a

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je kako Most neće sudjelovati u igrokazu HDZ-a i HNS-a oko Zakona o udomiteljstvu te će prilikom glasovanja "odigrati tako da bude što veća šteta za Andreja Plenkovića" a još će procijeniti na koji će to način napraviti. "Iako neki govore da bi Most mogao podržati HDZ, za to nema nikakve šanse. HNS je dva puta na vladi bio za taj zakon, sada s nekakvom naknadnom pameću upućuju amandmane i još poručuju 'ako ti amandmani ne prođu mi nećemo raditi nikakve probleme', rekao je Grmoja. Smatra kako se radi o nametnutoj temi koja odgovara premijeru te kako će zakon proći bez amandmana HNS-a. Od Mosta, poručio je, u budućnosti možete očekivati da ni na koji način neće pomagati Plenkovićevu kupljenu većinu. Na pitanje slažu li se svi u Mostu oko toga da istospolni partneri ne bi trebali udomljavati, uzvratio je kako ne zna slažu li se, dodajući međutim da se svi slažu oko toga da je ovo fingirani sukob.SDP podnosi amandman identičan HNS-ovom

Prijedlog zakona o udomiteljstvu neće u Saboru poduprijeti ni SDP, ako se ne usvoji spomenuti amandman HNS-a. Arsen Bauk najavio je da će SDP podnijeti identični amandman poput onog HNS-ovog, kako bi - kažu: "revenirali njihovo eventualno odustajanje pa će se o tom amandmanu ipak glasovati". Živi zid podupire HDZ-ov prijedlog zakona

Živi zid poduprijet će prijedlog HDZ-a, najavio je Ivan Vilibor Sinčić. Kazao je kako taj zakon rješava neke od praktičnih problema s kojima se suočava udomiteljstvo. Pitanje Ovo pitanje ne smatraju političkim i ideološkim - već znanstvenim. "Očekujemo dodatna znanstvena istraživanja koja bi nam trebala pokazati razvija li se dijete na isti način u obitelji gdje su roditelji različitog i istog spola. Ukoliko znanost dokaže da razlike u odgoju nema, osobno ne vidim prepreke", kazao je Sinčić.


Unatoč stajalištu dijela partnera izglasavanje zakona ne bi trebalo biti upitno, jer se zakon donosi običnom, a ne natpolovičnom većinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!