Izgorjela sirana u Baškim Oštarijama

18.11.2022.

19:53

Autor: Hrvoje Matejčić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Izgorjela sirana

Izgorjela sirana

Foto: HTV / HRT

U Baškim Oštarijama u Lici sinoć je djelomično izgorjela sirana, koja se nalazi u kompleksu uz veliku farmu muznih krava, konja i magaraca. Prije nekoliko tjedana vatra je planula i u obližnjem hostelu, ali obuzdali su je zaposlenici i tako spriječili veliku štetu. Postoji sumnja da su požari podmetnuti.


Slučajni je prolaznik uočio plamen na zgradi sirane. Obavijestio je radnike u obližnjem hostelu i vatrogasce. 

- Jako ružno. Bila je velika buktinja. Počelo je puhati, kiša je padala, krov je ulovilo. Bilo je strašno, naglasila je Ankica Jurković, radnica komunalnog poduzeća Vegium, Karlobag.

Vatrena stihija krenula je s vanjskog stubišta prema gornjem katu zgrade sirane na kojem inače spavaju radnici. Na sreću te večeri ondje nitko nije spavao, no u susjednoj drvenoj zgradi opasnost je prijetila konjima.

- U tom trenutku smo najprije išli spašavati životinje. Konje smo izvukli iz štale u slučaju, da ne bi došlo do prijenosa vatre na štalu, da nam životinje prežive, istaknula je Lucija Tomljanović, direktorica komunalnog poduzeća Vegium, Karlobag.

Devet vatrogasaca s tri vozila iz Gospića i Karlobaga brzom je reakcijom spasilo velik dio imovine. U ovoj zgradi koju je zahvatio plamen proizvodi se vrhunski, nagrađivani lički sir. Vlasnici sirane uvjereni su da je požar podmetnut.

- Prije nepunih mjesec dana imali smo pokušaj paljenja hostela koji je 200 metara dolje niže, a prema svemu što smo sinoć vidjeli na terenu nažalost izgleda da je ovaj put taj piroman ili neki bolestan uspio u svom naumu barem djelomično oštetiti siranu, rekao je Boris Smojver, načelnik općine Karlobag.

Lička policija još od prve prijave i podmetanja požara u hostelu pa do današnjeg uspjeha velebitskog piromana taj slučaj intenzivno istražuje.

- Poduzimamo intenzivno kriminalističko istraživanje i traganje za počiniteljem, rekla je Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko senjske.

I dok policija intenzivno istražuje, vlasnici drvenih kuća na Velebitu strahuju i pitaju se je li njihova imovina možda sljedeća na redu ili je ipak riječ o obračunu s vlasnicima sirane i hostela. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!