14:01 / 04.10.2018.

Autor: B.S.LJ./J.L./HRT

Izgubljen spis o Brkiću iz 2011. - istraga se nastavlja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sjednica na koju su došli ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić zatvorena je za javnost. Milijan Brkić, inače član Odbora, nije došao.
Saboru je održana posebna sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, sazvana zbog afere SMS i curenja informacija iz tajnih istraga. Na sjednici, zatvorenoj za javnost, bili su ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Milijan Brkić, inače član Odbora, za kojega se tvrdi da je navodno upleten u curenje informacija, na sjednicu nije došao.

Curić ostaje u istražnom zatvoru
- Otvoreno: Kako će završiti afera 'SMS'
- Brkić: Toliko nisu pisali ni o drugu Titu
- MUP izdao priopćenje, oglasio se i Karamarko
- Plenković: Na DORH-u je da kaže što misli

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon sjednice je rekao da neki svjedoci koji su o curenju informacija neformalno govorili 2011., u aferi uz koju se vezivalo i ime Milijana Brkića, svoje izjave nisu ponovili i pred istražnim sucem. No, dodao je da će se istraga nastaviti, a spisa tog predmeta, u ovom trenutku, u općinskom državnom odvjetništvu - nema. Upitan znači li to da se nije prikupilo dovoljno dokaza o tome tko je odavao tajne podatke, odgovorio je: "Recimo to tako". Najavio je da će, kako bi se utvrdilo je li istraga u tom trenutku stala, probati rekonstruirati spis predmeta. "Spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku", kazao je. Dodao je kako je provjerama na višim državnim odvjetništvima, Županijskom i DORH-u, utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo o postojanju tog predmeta. Jelenić nema zamjerke na rad policije te kaže da će "svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za dobitak istrage najbolje, pa i Milijan Brkić, bude li potrebno".

Ostojić: U tijeku tri postupka

"Odbor je primio na znanje informacije koje su iznijeli predstavnici nadležnih tijela. Svi koji su bili pozvani su se odazvali", rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić. Odbor je od nadležnih tijela zatražio da nakon okončanja postupanja iz svoje nadležnosti podnesu pisana izvješća, a Odbor će zatim ponovno održati sjednicu te odlučiti o daljnjim postupanjima, objasnio je proceduru. Rekao je da su svi dijelovi sigurnosnog sustava bili na sjednici i dali korisne informacije, no kako je sjednica bila zatvorena ne može govoriti o detaljima. "Sve su naše poruke išle u smjeru da odnosi s javnošću moraju biti takvi da se da pravovremena i točna infromacija, da se poduzimaju radnje i mjere o ljudima kod kojih se dogodi takva situacija te da istina iziđe na vidjelo", rekao je.

Tri postupka u tijeku

Rade se tri postupka - DORH utvrđuje kako je došlo do toga da određenog spisa nema, što se odnosi na slučaj iz 2011., no to ne utječe na slučajeve koje vodi policija, rekao je Ostojić. Najavio je da će biti ispitani svi koji su sudjelovali u akciji vezanoj uz aferu SMS. Treći postupak je kako informacije iz policije i dalje cure.

"Za Odbor je važno da smo dobili precizan odgovor, ali slučaj iz 2011. završio je, po tadašnjem ZKP-u, odlukom istražnog suca koji je saslušavajući osumnjičene donio odluku da nema više ničega što bi rezultirao novim mjerama te zaključio taj slučaj. Ja takav odgovor neću prihvatiti dok ne dobijemo napismeno sve što je današnji Odbor zaključio. Glavni državni odvjetnik danas je izvijestio da je 18 ljudi optuženo za odavanje podataka, među ostalim 9 policijskih službenika", kazao je.Milijan Brkić, koji je također član Odbora, ispričao se da neće doći na sjednicu, a ravnatelj SOA-e Danijel Markić nakon sjednice nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac zatražio je u Saboru uvid u sudski spis o elitnoj prostituciji kako bi se vidjelo, kako je kazao - "tko su bili klijenti i zaštitnici i koga je i zbog čega iz samog vrha vlasti štitio Milijan Brkić jer sasvim sigurno nije samoinicijativno djelovao u tom smjeru". Bunjac smatra da je napad na Milijana Brkića davno planiran, da Pleković želi eliminirati svoga stranačkog suparnika i da je stvorio paralelni obavještajni sustav "za preuzimanje potpune vlasti u državi".

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirao je poziciju Milijana Brkića u HDZ-u. "Uteg stranci, zlouporaba ili loš rad bilo kojeg njenog dužnosnika, krivi rad, da je to slučaj s Brkićem i da se to događa, bilo bi to rečeno. Kad bi se optužbe pokazale točnima - to bi u značajnoj mjeri mijenjalo njegovu poziciju", rekao je Bačić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!