Izliječen prvi zaraženi u Rijeci, imao ozbiljnu kliničku sliku

15.03.2020.

20:29

Autor: Zrinka Grancarić/Tema dana/IMS/P.F./HRT

default error photo
Prvi pacijent koji je imao poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije pluća je izliječen. Danas je zanjega dobijen drugi negativni test i tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten.
Hrvatska je proglasila treći stupanj pripravnosti u obrani od koronavirusa. Razlog ulazak virusa u zdravstveni sustav. Treći stupanj znači mobilizaciju zdravstva.

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su ravnatelji KBC-a Rijeka i Osijek, gdje su smještene osobe oboljele od koronavirusa.

Na pitanje što to znači za KBC Rijeka ravnatelj Davor Štimac rekao je da ih očekuje veća mobilizacija.

- Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za  infektologiju za bolesnike koji su simptomatski , ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budemo spremni, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uvjeti rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni, rekao je Štimac.

U Rijeci  je ukupno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici.

- Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen, rekao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

U Slavoniji su jučer potvrđeni prvi slučajevi, danas je u klinici za infektivne bolesti zbrinuto ukupno sedam oboljelih od koronavirusa.

O tome, ali i što se od jučer do danas promijenilo u životu bolnice govorio je ravnatelja KBC-a Osijek Željko Zubčić.

- Trenutačno imamo sedam pacijenata koje liječimo, svi imaju blagu kliničku sliku. Jedan pacijent ima nekoliko dana povišenu temperaturu, skrbimo o njima. Jučer je bio intenzivan dan, bio sam 24 sata unutar KBC-a. Poslali smo 14 uzoraka na analizu. Pet je bilo pozitivno, devet negativno pa smo te pacijente jutros otpustili kući. Danas je bio slabiji pritisak, poslali smo pet testova na ispitivanje u Zagreb. Prema naputcima Ministarstva zdravstva mobiliziramo dodatne resurse i za blaže pacijente i za srednje teške pacijente, a kao što je rekao ravnatelj KBC-a Rijeke, mobiliziramo posebne prostore za respiracijske centre i tu ćemo biti na raspolaganju za istočni dio Hrvatske, dakle za cijelu Slavoniju i Baranju, rekao je Zubčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!