Izmjene zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i ostale odluke

23.02.2023.

Zadnja izmjena 15:01

Autor: Hina/HRT

Vladina sjednica

Vladina sjednica

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti omogućava se da posebni skrbnici za osobe koje su tražitelji međunarodne zaštite (osobe koje su još uvijek u postupku), što prije poduzmu sve radnje za spajanje djeteta bez pratnje s obitelji.

Izmjenama zakona koje je Vlada sa sjednice uputila u drugo saborsko čitanje uvodi se i mogućnost podnošenja zahtjeva u pisanom obliku za tražitelje s određenim zdravstvenim poteškoćama.

Skraćuje se i rok za stjecanje prava na rad tražitelja s devet na šest mjeseci, a propisuje se i mogućnost medicinskog vještačenja radi utvrđivanja izloženosti proganjanju ili riziku od trpljenja ozbiljne nepravde.

U dijelu zakona koji se odnosi na azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom, odnosno one koji su već dobili status u Hrvatskoj, uređuje se trajanje privremenog smještaja u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite dok im se ne osigura trajni smještaj.

- Iznimno propisuje se i mogućnost privremenog korištenja stambene jedinice u državnom vlasništvu i nakon proteka roka od dvije godine uz definiranje sudjelovanja u plaćanju troškova, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministarstvo nadležno za upravljanje državnom imovinom pritom može stambene jedinice u vlasništvu Hrvatske ustupiti na upravljanje jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi smještaja azilanata i stranaca pod supsidijarna zaštitom.

Zaposlenicima u visokom obrazovanju ista prava do sklapanja novog KU-ova


Radi zadržavanja opsega i razine materijalnih i nematerijalnih prava zaposlenika Vlada je donijela i odluku o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike u ustanovama iz sustava visokog obrazovanja i znanosti. Odluka je donesena kako ne bi nastala pravna praznina po pitanju materijalnih i nematerijalnih prava zaposlenih budući da je istekao Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, a produžena primjena njegovih pravnih pravila istječe 1. ožujka. Odlukom je stoga utvrđeno da se do sklapanja novog kolektivnog ugovora ta prava i primjenjuju i dalje na isti način i u istoj visini u kojoj su ugovorena.

Sklapanje ugovora s ESA-om


Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o europskoj državi sudionici između Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA) radi daljnjeg unaprjeđenja odnosa i razvoja istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog potencijala države te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa ovlastila za potpisivanje.

Vlada je s ESA-om potpisala sporazum o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, koji je stupio na snagu u rujnu 2018. na razdoblje od pet godina, a Provedbeni dogovor o tehničkoj i stručnoj pomoći stupio je na snagu u svibnju 2020.

Ministarstvo je u sklopu Provedbenog dogovora od prosinca 2020. do srpnja 2022. godine provelo tri nacionalna poziva kroz koja je ESA odobrila financiranje za 34 projekta u ukupnom iznosu od 3,3 milijuna eura, istaknuo je ministar Fuchs. Hrvatska je u međuvremenu, naveo je, ispunila sve uvjete propisane Provedenim dogovorom te je spremna za proceduru potpisivanja novog sporazuma i stjecanje statusa europske države sudionice.

Financijske obaveze Hrvatske detaljno će se urediti potpisivanjem PECS Povelje (Plan for European Cooperating State) unutar godine dana od sklapanja sporazuma, a u državnom proračunu za ovu godinu i projekcijama za 2024. i 2025. osigurano je 2,1 milijuna eura godišnje za provedbu aktivnosti propisanih Poveljom.

- Potpisivanje navedenog sporazuma važno je zbog nastavka kontinuirane suradnje između Hrvatske i ESA-e, daljnjeg razvoja znanosti, poticanja ulaganja u znanost i jačanje umrežavanja istraživačkog i poslovnog sektora, zaključio je Fuchs.

Nacionalni odbor za EXPO


Vlada je osnovala i Nacionalni odbor za Svjetsku izložbu EXPO 2025 Osaka koja će se održati od 13. travnja do 13. listopada 2025. u Japanu.

Izložba će se održati pod temom "Dizajniranje budućeg društva za naše živote", uz tri podteme - "Spašavanje života", "Osnaživanje života i povezivanje života".

Strateški plan ZPP za 2023.-2027. vrijedan 3,8 milijardi eura


Vlada je u četvrtak donijela Strateški plana Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Republike Hrvatske 2023.-2027., vrijednog 3,8 milijardi eura, a novom je uredbom i na ožujak produljila važenje nižih trošarina na benzin, dizel i lož ulje.

Kako je pojasnila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike objedinjuje programe potpore koji se financiraju iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).

Hrvatska je, nakon opsežnih konzultacija i provedenog javnog savjetovanja, završnu verziju Strateškog plana ZPP-a uputila Europskoj komisiji, koja ga je odobrila 28. listopada 2022., podsjetila je Vučković, napominjući kako je usporedo proveden i postupak strateške procijene utjecaja na okoliš za što su dobivena odobrenja.

Strateški plan ZPP za razdoblje 2023.-2027. kao temeljni dokument poljoprivredne politike je vrijedan 3,8 milijarde eura i ima sva potrebna odobrenja, kazala je Vučković napominjući kako je u proračunu RH za 2023. predviđeno 267 milijuna eura, a u projekcijama za 2024. i 2025. godinu 597, odnosno 615 milijuna eura.


Za sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja 212,4 tisuće eura


Vlada je donijela i Program sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za ovu godinu, koji je vrijedan 212,4 tisuće eura.

Vučković je podsjetila kako je u okviru Programa ruralnog razvoja u ovom programskom razdoblju financirano je 19 projekata javne infrastrukture navodnjavanja za 8,2 tisuća hektara, vrijednih gotovo 800 milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede je omogućilo i dodatan natječaj za opremanje poljoprivrednika koji trebaju navodnjavanje.

Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera potrebna da bi se nadoknadio nedostatak vode i da bi se poljoprivredne kulture dovele do potpunog biološkog potencijala, rekla je Vučković, dodajući kako Program predviđa i dodatan iskorak, odnosno sufinanciranje rada znanstveno-istraživačkih institucija u održavanju pokusnih polja i primjene inovativnih tehnika navodnjavanja i educiranja studenata.

I nadalje niže trošarine na benzin, dizel i lož ulje


Vlada je na još mjesec dana, odnosno do kraja ožujka, produljila važenje uredbe kojom su propisani niži iznosi trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, vlada je zadržala niže trošarine za benzin, dizel i loživo ulje, za razdoblje do 31. ožujka.

Tako će trošarina na bezolovni motorni benzin i nadalje iznositi 406 eura za tisuću litara, dizelsko gorivo 353 eura i loživo ulje 21 euro za tisuću litara.


Osnovano Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju


Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju, kao strateško upravljačko tijelo koje će pratiti provedbu smjernica digitalne transformacije, a sukladno Strategiji digitalne Hrvatske do 2032. godine.

Kako je istaknuo državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, digitalna transformacija jedan je od priroteta Hrvatske, za čiju je uspješnu provedbu potreban jasan plan i vizija te sveobuhvatan i strukturiran pristup.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade rekao da je želja dići na visoku razinu sve aktivnosti koje su povezane s provedbom strategije digitalizacije, bilo da je riječ o javnim uslugama, o poslovnom kontekstu digitalizacije, europskoj legislativi i naporima koji se čine na nacionalnoj razini.

Inače, Vijećem predsjedava predsjednik Vlade, a članovi su potpredsjednici Vlade, svi ministri, predstavnici javnog sektora, gospodarstva i akademske zajednice.

Današnjom odlukom Vlade prestaje s radom Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu i Nacionalno vijeće za digitalnu ekonomiju.

Javni poziv za članove Vijeća HAKOM-a


Sa sjednice Vlade najavljena je i objava javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Naime, kako je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, mandat predsjedniku, zamjeniku predsjednika i članovima Vijeća HAKOM-a istječe 27. travnja ove godine pa će biti raspisan javni poziv za predlaganje kandidata za pet članova Vijeća agencije.

Inače, Vijeće HAKOM-a ima pet članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika, koje imenuje i razrješava Hrvatski Sabor, na prijedlog Vlade. 

Razriješen glavni tajnik Ministarstva graditeljstva Damir Kaufman


Vlada je u četvrtak razriješila glavnog tajnika Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Damira Kaufmana na osobni zahtjev, navodi se u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice.

Dodaje se i kako je Helgi Svirčić dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika, s 2. ožujkom do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva, a najduže do šest mjeseci.

Na osobni zahtjev, vlada je razriješila i ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova Ivana Klanca, a Jože Dušič dobio je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja s 1. ožujkom, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja, a najduže do šest mjeseci.

Željku Motiku dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove u Ministarstvu hrvatskih branitelja, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja te Uprave, a najduže do šest mjeseci jer mu ovlaštenje ističe 2. ožujka.

Vlada je razriješila i dosadašnju vršiteljicu dužnosti predsjednika Službeničkog suda Sandru Kantolić te dio članova Službeničkog suda Dušanku Zastavniković Duplančić, Tihanu Bokan, Nataliju Glumičić Šćekić i Tanju Dodik. Novom predsjednicom Službeničkog suda imenovana je Mirjana Rigljan, a članovima Ela Mišura Stopfer, Marijan Glavaš, Ida Vrančić i Mateja Cvitić, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!