Sudac poručio Lovrić-Merzel da je zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost

29.03.2022.

09:15

Autor: Hina/IMS/HRT

 Bivša županica Marina Lovrić Merzel i ostali proglašeni krivima

Bivša županica Marina Lovrić Merzel i ostali proglašeni krivima

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Zbog niza koruptivnih kaznenih djela na sedam godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak je nepravomoćno osuđena bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, a kako je osuđena na preko pet godina iz sudnice će morati izravno u zatvor.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobeščak osuđen je na godinu dana zatvora. Na zatvorske kazne od godine i pol osuđeni su Bernard Popec koji je županiji iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć i nećak bivše županice Dalibor Rožanković, optužen da je kupnjom apartmana oprao novac koji je Lovrić Merzel primila kao mito.

Svih četvero nepravomoćno osuđenih moraju zajedno platiti 140.000 kuna sudskih troškova.

Uskokovom optužnicom bili su obuhvaćeni poduzetnik Željko Žužić koji se nagodio s tužiteljstvom nakon što je 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita pa je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine te bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je nakon nagodbe s Uskokom osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Lovrić Merzel je optužena da je primila od Žužića 100.000 € mita kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te da je primljeni novac prikrila kupovinom apartmana u Diklu koji je uknjižen na ime njezinog nećaka.

Bivšu županicu Uskok teteti i da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Uz to, Uskok je Merzel Lovrić optužio i za bezrazložne savjetničke usluge te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama te da je na županijski trošak nabavljala hranu piće i gorivo za privatne potrebe.

Lovrić Merzel i njezini suoptuženici uhićeni su u Uskokovoj akciji u travnju 2014. Krajem kolovoza iz istražnog zatvora podnijela je ostavku na dužnost županice, no suđenje je počelo tek krajem lipnja 2018. Formalno je krenulo iznova krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s 'pokajnikom' Žužićem.

Sudac poručio bivšoj županici da je zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost 

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Vjeran Blažeković poručio je Marini Lovrić Merzel, obrazlažući presudu kojom je bivša sisačko-moslavačka županica kažnjena sa sedam godina pa je iz sudnice odvedena u zatvor, da je ''neshvatljivim zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost''.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac Blažeković je istaknuo da je bivša SDP-ova županica ''bez savjesti, samokritičnosti i odgovornosti oštetila relativno siromašnu županiju" čime je izgubila vjerodostojnost i povjerenje građana koji su je u dva navrata izabrali na dužnost.

Sudac je naglasio da je Lovrić Merzel proglašena krivom po svih osam točaka Uskokove optužnice kojom je terećena da je primila 100.000 eura mita od Željka Žužića, nakon čega je, zajedno sa svojim nećakom Daliborom Rožankovićem novac od mita pokušala prikriti kupnjom stana u Zadru koji je upisan na nećakovo ime.

Lovrić Merzel je osuđena i zbog preplaćene kupnje zgrade od Bernarda Popeca koja je prenamijenjena u Hitnu pomoć, ali i zbog bezrazložnog plaćanja savjetnika, zapošljavanje svoje rodbine te plaćanja privatnih troškova županijskim novcem.

Sudac Blažeković je pojasnio da joj je pri odmjeravanju kazne kao olakotna okolnost cijenjen protek vremena od počinjenja kaznenih djela i dosadašnja neosuđivanost, dok je otegotnim cijenjena znatno izražena kriminalna volja, potpuni izostanak samokritičnosti te šteta na teret županije o čijim interesima je trebala brinuti.

Kada presuda postane pravomoćna bivšoj županici će biti oduzeto preko 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura.

Pravomoćnost presude Lovrić Merzel će čekati iza rešetaka

Budući da je bivša SDP-ova županica osuđena na više od pet godina iz sudnice je nakon objave presude prevezena u remetinečki zatvor gdje će čekati odluku Vrhovnog suda koji presudu može potvrditi, ali i ukinuti te zatražiti novo suđenje.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj je ocijenio da su izrečene kazne preblage te da će žalbe na izrečene kazne, osobito za bivšu županicu, razmotriti nakon pisanog otpravka presude kada će tužiteljstvo moći u potpunosti utvrditi kojim činjenicama i okolnostima se sud rukovodio pri odmjeravanja svake pojedinačne kazne.

Odvjetnici bivše županice presudu nisu željeli komentirati.

Više pogledajte u prilogu Matee Mikić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!