Izvlačenje mazuta iz mora kod Brodosplita još traje

24.09.2022.

13:53

Autor: HRT/Hina

Onečišćenje mora

Onečišćenje mora

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U akvatoriju Brodosplita još traje vađenje golemih količina mazuta iz mora koje je onečišćeno prije četiri dana, a nadležne službe još nisu službeno objavile odakle je mazut stigao u oborinske vode.

Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera kaže da je na terenu dežurni inspektor i da čeka obavijesti o trenutačnom stanju.

Napominje da reagiraju na svaku dojavu građana o onečišćenju i dežurni inspektor obići će prijavljeno područje, no primarno je čišćenje morske površine kod Specijalne luke Brodosplita, gdje se već četvrti dan nalaze zaštitne brane. Mazut iz mora izvlače u cisterne.

Potvrdio je da su količine zauljenih voda dosta velike, no drže ih pod kontrolom. Istaknuo je i da takav proces čišćenja morske površine, koji traje već danima, do sada još nisu imali.

- Još čekamo izvještaj koji će objasniti odakle je točno mazut dospio u more Brodosplita. Zbog tog smo onečišćenja podigli i Županijski operativni centar, a uključene su bile i sve ostale službe. Zaštitne barijere još su u moru i cijelo ovo vrijeme službe rade svoj posao, izjavio je kapetan Kuštera.

Procijenio je da će se najvjerojatnije i dalje događati 'određeni sekundarni ispadi mazuta u moru', naglasivši da svakodnevno posebna služba brodom kontrolira cijeli Kaštelanski zaljev, ušće Jadra, Vranjic i splitsko more.

Onečišćenje mora u Vranjicu

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti' iz Vranjica u petak navečer prijavila je na više adresa onečišćenje mora u tom mjestu, te istaknula da mazuta ima po moru rivi, brodovima, na zapadnoj, južnoj i sjevernoj obali.

- Ispusti slivnih kanala sa svih strana od kanalizacije koji su prijavljeni više puta, masnoće, pjene, onečišćenja mora raznim emulzijama, viškom boje s brodova, naftom .... Smiješno je da nakon skoro dvije godine još uvijek prijavljujemo iste stvari, i slušamo prebacivanje odgovornosti s institucije na instituciju. Očekujemo veće kontrole, poduzimanje preventivnih mjera koje bi spriječile ovakva onečišćenja, poručuju iz GI 'Mjesto koje hoće živjeti'.

Veliko onečišćenje mora kod Brodosplita otkriveno je u utorak rano poslijepodne, zbog čega su na teren poslane sve službe koje još rade na sanaciji i prikupljanju zauljene mase iz mora. Postavljene su i dvije zaštitne brane kako se masna mrlja ne bi širila na preostalu morsku površinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!