Jadrolinijina ekološka flota

04.10.2019.

18:52

Autor: Zdravko Kleva/V.K./HRT

default error photo
Najveći hrvatski putnički brodar Jadrolinija počeo je s prilagodbom svoje flote suvremenim ekološkim standardima.
Najveći hrvatski putnički brodar Jadrolinija počeo je s prilagodbom svoje flote suvremenim ekološkim standardima. Do 2023-e gotovo cijelu flotu, koju sada čini 51 brod, opremit će uređajima za biološko pročišćavanje otpadnih voda.

Prema visokim ekološkim standardima Jadranom već plovi Jadrolinijinih sedam brodova koji umjesto onečišćenu, ispuštaju u more biološki pročišćenu vodu.

Dnevna potrošnja vode na trajektu "Kornati" je 5 kubičnih metara. Riječ je o takozvanoj sivoj vodi iz kuhinje, brodskog bara i tuševa, te crnoj iz sanitarnog čvora. Sva voda prolazi kroz sustav za pročišćavanje.

- Imamo pet pretkomora u kojim se posebnim sustavom otpadne vode pročišćavaju i na kraju ostaje samo pročišćena,izbistrena voda, govori Anton Miculinić, kapetan trajekta "Kornati".

Biološki filtrirana, na bazi dobrih bakterija koje otpadnu vodu razgrađuju. Taloga ima vrlo malo.

- To je vrlo mala količina koja se taloži u ovim sekcijama i onda jednom godišnje to mora ići na servis da se pročisti i isprazni talog koji se zadržao očistiti, pokazuje Paulo Dukić, upravitelj stroja na trajektu "Kornati".

U Jadroliniji su preuzeli tehnologiju pročišćavanja koja je u skladu s rezolucijom o posebnoj zaštiti Baltičkog mora.

- Po nekim našim informacijama to zaštićeno područje će biti u budućnosti proglašeno i Mediteran s Jadranom i Crnim morem.Tako da smo mi spremni da zadovoljimo i taj kriterij u budućnosti, naglašava Vjekoslav Dorić, član uprave za operativne poslove.

Do iduće turističke sezone ukupno će 12 trajekata te jedan katamaran ploviti i ispuštati biološki čistu i izbistrenu vodu. U tom razdoblju očekuje se da će biti nabavljeni pročišćivači i za preostalih 9 Jadrolinijinih katamarana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!