Plenković: Od lipnja rastu plaće za 219.000 službenika

05.06.2023.

Zadnja izmjena 13:12

Autor: HRT/Hina

Radni sastanak s predstavnicima sindikata

Radni sastanak s predstavnicima sindikata

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Gotovo 220 tisuća javnih i državnih službenika dobit će veće plaće. Dogovoreno je to na sastanku premijera Plenkovića i predstavnika sindikata javnih i državnih službi. Plaće će rasti od 60 do 100 eura, ovisno o koeficijentima, s time da će najviše rasti onima koji imaju najmanje plaće. Odluka će se primjenjivati već za plaću za lipanj, a usto, svi će dobiti i regres od 300 eura.


Više doznajte u prilogu Dijane Kovaček:

Premijer Andrej Plenković najavio je nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a regres od 300 eura primijenit će se na sve.

- Kroz dijalog smo odlučili u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama, rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi koji su tražili veće plaće.

Sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata

Sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

- Odlučili smo ovako obuhvatiti odlukama čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama, i to tako da bi plaća porasla za 100 eura neto onima koji imaju najmanje plaće s koeficijentom od 0,631 do 1,00. Za 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867, rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi.

Ta odluka primjenjivala bi se već za plaću za lipanj, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je.

U idućim danima dogovorit će memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama.

- To treba staviti u kontekst izrade novog zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika, rekao je premijer Plenković. Ističe kako je riječ o velikom reformskom zahvatu koji će za nekoliko dana ići u proces javnog savjetovanja.

- Cilj tog procesa je da Zakon stupi na snagu 1. siječnja, to će trajati nekoliko mjeseci. Zaključili smo da se trebamo voditi krilaticom "Više daje tko brzo daje", poručio je Plenković.

Šprem: Ovo je najsindikalniji pristup dosad u dogovorima između Vlade i sindikata


Predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem izjavila je nakon sastanka kako su zahtjevi zadovoljeni te istaknula da više nema razloga za štrajk s obzirom da je ovakav dogovor postignut.

- Dodala je kako su na intenciju premijera da se više involvira da vidi specifičnosti svakog pojedinog sustava, imali ga priliku upoznati s izazovima i zahtjevima sindikata: a premijer je uvidio kako je potrebno iznaći jedinstveno rješenje za sve zaposlenike javnog i državnog sektora kako bi pristupili zahtjevima na jedinstven način, rekla je Šprem.

- Ovakvo razlikovanje je još više sindikalno nego kad tražimo specifičan dodatak u istom iznosu, s obzirom da postoji više kategorija zaposlenika. Tako da je ovo najsindikalniji pristup dosad u dogovorima između Vlade i sindikata, zaključila je Šprem.

Zahtjevi pojedinačno kroz granske kolektivne ugovore, ovim pristupom zadovoljeni


- Svi naši zahtjevi pojedinačno kroz granske kolektivne ugovore, za rastom plaća za sve zaposlenike unutar naših svih sektora, su ovim pristupom zadovoljeni, s time da se najviše računa vodilo o kategorijama s najmanjim primanjima", dodala je.

Naglasila je da se teško bilo koji dodatak može dogovoriti koji bi imao takav efekt za one s najnižim primanjima.

- Spremačice, domari, kuhari, oni sa srednjom stručnom spremom, plaća će im rasti 18 do 20 posto ovom odlukom Vlade, rekla je Šprem.

Ocjenu ustavnosti ustavnog suda samog Zakona o radu vezano za regres ocijenila je skandaloznom i neprihvatljivom za sve sindikate.

- Svi su sindikati iskazali volju, nakon 20 godina trpljenja nepravde u odnosima članovi i nečlanovi sindikata, da se to pitanje na pravni način regulira i nađe model u što skorašnjem vremenu. Sindikati ne odustaju od razlikovanja člana i nečlana, poručila je.


Plenković: Privremena odluka s trajnim efektom


- Istaknuo je da će sukladno postignutom dogovoru, nekome s najnižim koeficijentom s tih 100 eura povećanja plaća porasti skoro 20 posto. "To je značajno i ozbiljno povećanje i još jednom potvrđuje našu želju da pomognemo onima koji imaju najniža primanja, rekao je premijer.

Istaknuo je da se razgovaralo i o regresu.

- Ustavni sud se ne slaže s razlikom u visini regresa između članova sindikata i ostalih zaposlenika, pa smo dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve, rekao je Plenković.

Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji danas štrajkaju.

Naveo je da će se na godišnjoj razini za veće plaće izdvajati oko 430 milijuna eura. Do kraja ove godine nešto više od 240 milijuna eura, rekao je premijer, dodavši da je oko 100.000 onih službenika koji će dobiti 100 eura povećanja plaće.

Dogovor plod višegodišnje suradnje i kvalitetnih razgovora


Premijer Plenković je rekao kako je taj dogovor plod višegodišnje suradnje, kvalitetnih razgovora i razumijevanja okolnosti o kojima se nalazimo te naglasio da će ta privremena odluka postati trajna jer će biti ugrađena u buduće plaće temeljem zakona o plaćama.

Odbacio je da je ovakav dogovor rezultat nadolazećih izbora, strah od štrajka ili dokaz da ima novaca u blagajni.

- Realnosti su da je država unatoč krizama našla načina da riješi sve te krize, poručio je.

Jagić: Tražit ćemo minimalni koeficijent 1,0


Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je uoči radnog sastanka premijera Andreja Plenkovića i sindikalnih predstavnika da će u ime državnih službenika tražiti da najmanji koeficijent bude 1,0.

Za tvrdnje predsjednice Sindikata lokalnih službenika i namještenika Ive Šušković da im rade štetu, Jagić je ustvrdio da to nije točno, dodavši da se to vidi i po porastu članstva njegovog sindikata. Jagić je poručio da rade dugoročno te da se ne bore smo za jednu branšu nego za sve državne službenike i namještenike.

Jagić smatra da štrajk koji je u ponedjeljak ujutro počeo u organizaciji Sindikata državnih službenika i namještenika nije zakonit.

Trenutno je po njegovim riječima najniži koeficijent u tim službama 0,85, odnosno 0,90, te da ispod zahtjeva da bude 1,0 neće ići.

Štrajk uvijek možemo organizirati, kao SPH, a oni koji misle da ih kočimo to je njihov problem, poručio je Jagić uoči radnog sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je kako očekuju od premijera da im da neku ponudu, ne isključujući mogućnost štrajka ne bude li zadovoljavajuća, a nakon provedenog postupka mirenja. Napomenuo je da su u tijeku pregovori za granski kolektivni ugovor u zdravstvu koji se nastavljaju sutra. Ne bude li danas ništa, vjerojatno će biti sutra, rekao je Topolnjak.

Upitan je li Vlada parcijalnim dogovorom s liječnicima otvorila "Pandorinu kutiju", rekao je da je to otvorilo zahtjeve i ostalih sindikata premda su i oni već iznijeli zahtjeve, ali su pričekali pregovore za granski kolektivni ugovor i očekuju ispunjenje zahtjeva i ostalih radnika u zdravstvenom sustavu koji bez njih ne može funkcionirati. Nije želio špekulirati o razlozima takvog premijerovog postupka.

Upitan je li Vladino traženje sudske ocjene zakonitosti štrajka u pravosuđu pokušaj lomljenja sindikata, Topolnjak je ponovio da su u pregovorima za granski kolektivni ugovor i da imaju mogućnost organiziranja štrajka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!