SDLSN nastavlja štrajk: Naš zahtjev od 400 eura sada je 300

05.06.2023.

Zadnja izmjena 16:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Počeo štrajk u hrvatskom pravosuđu

Počeo štrajk u hrvatskom pravosuđu

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Među onima kojima će rasti plaće su i zaposleni u pravosuđu, a taj je dogovor postignut upravo na dan kada je počeo štrajk u hrvatskom pravosuđu. Zbog malih plaća pokrenuo ga je jutros u 7 sati Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u svim tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu. 

● Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), koji je organizirao štrajk pravosudnih službenika, nakon sastanka s ministrom u ponedjeljak su poručili kako i dalje nisu dobili konkretnu ponudu pa se štrajk nastavlja, no zahtjev za povećanjem plaća smanjio se na 300 eura. 

● Ministar pravosuđa i uprave (MPU) Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) kako očekuje da Sindikati podrže sveobuhvatno povećanje plaća.

● Štrajk sudskih službenika pokrenut je u ponedjeljak u 7 sati nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovore o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvotjednog bijelog štrajka.

● Zagrebački županijski sud odbacio prijedlog Vlade o privremenoj mjeri zabrane štrajka, a danas je presudio i da je štrajk zakonit.

● Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

Malenica očekuje da sindikati podrže povećanje plaća

SDLSN nakon sastanka: Štrajk se nastavlja, naš zahtjev od 400 eura sada je 300

Sindikat pravosudne policije: Zadovoljni smo ponudom

Štrajk na sudovima u Splitu

Štrajk na sudovima

I u Osijeku visok odaziv na štrajk u tijelima sudbene vlasti i DORH-u

Pravosudni djelatnici nastavljaju sa štrajkom do ispunjenja zahtjeva

Čuljak: Sastanak s resornim ministrom o zahtjevima štrajkača

Šibenik: Štrajku se odazvalo 150 od 200-ak službenika

Plenković: Donijeli smo odluku o privremenom dodatku na plaće

Trninić: Borimo se za bolja materijalna prava

Šušković: Oko 3.500 ljudi pristupilo je štrajku

Županijski sud u Zagrebu: Štrajk pravosudnih službenika je zakonit

Velik odaziv na štrajk na zadarskim sudovima, svi vjeruju u uspjeh

Topolnjak: Očekujemo premijerovu ponudu

Jagić: Zastupamo sve državne službenike i namještenike

Štrajk, kako su rekli u sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, su pokrenuli radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove, a uz članove SDLSN u štrajku sudjeluju i ostali službenici i namještenici koji će se dobrovoljno pridružiti, navodi se.

SDLSN podsjeća kako traži povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Županijski sud odbacio tužbu DORH-a


Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova.

- Sve proizlazi upravo iz dosadašnjeg prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor, rekla je predsjednica SDLSN-a Iva Šušković.

Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je Vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti.

- Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne, ustvrdila je Šušković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!