Nevrijeme u Istri i još dvije kontinentalne županije

27.03.2023.

Zadnja izmjena 21:18

Autor: Anita Bartolović/Dnevnik/B.A./Hina/HRT/P.F.

Posljedice jakog nevremena koje je poharalo Rovinj

Posljedice jakog nevremena koje je poharalo Rovinj

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije zahvatila je oko 16 sati kiša praćena vjetrom, a zaprimili su dojave o padu drveća na prometnice i osobna vozila, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Također snažno nevrijeme pogodilo je prošle noći zapadnu Istru. U Poreču i Rovinju jak vjetar čupao je stabla, a zbog obilne kiše bile su poplavljene ulice u gradskim središtima. 

Nevrijeme u Sisačko-moslavačkoj županiji


Jaka kiša praćena vjetrom kasno popodne zahvatila je Sisačko-moslavačku županiju, dežurne ekipe su na terenu, a djelatnici Elektre otklanjanju šteta na električnim stupovima i instalacijama, dok u Karlovačkoj županiji nije bio većih posljedica nevremena.

Na sisačkom području snažni vjetar je polomio mnoga stabla, pa su komunalne službe i vatrogasci bili angažirani u njihovom otklanjanju. Također bilo je dojava građana o štetama na automobilima na koje je palo drveće.

Djelatnici Elektre angažirani su na otklanjanju šteta na električnim stupovima i instalacijama, koje su dovele do kvarova na električnoj mreži.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) u Sisku imali su nakon 16 sati pet intervencija na uklanjanju porušenih stabala na području grada, te jednu intervenciju na popravku krova garaže na kojoj je vjetar odnio limeni krov, rekao je zapovjednik JVP Miroslav Golub.

Najveće štete u Sisku počinjene su na starijim stablima uz Rimsku ulicu, gdje je uklonjeno desetak polomljenih stabala. Ujedno gradska kanalizacija nije mogla prihvatiti velike količine oborinskih voda, pa su neke prometnice i parkovi bili poplavljeni.

U Karlovačkoj županiji nevrijeme bez većih posljedica


Nevrijeme koje je zahvatilo središnju Hrvatsku u Karlovačkoj županiji nije prouzročilo znatniju štetu - pala su dva električna stupa kod Maljevca, ali nije bilo prekida opskrbe električnom energijom.

Od direktora Elektre Karlovac Zvonka Spudića Hina doznaje da su stupovi uklonjeni s ceste i promet se nesmetano odvijanje. U Centru 112 rekli su da su zaprimili četiri poziva i da se odnose na oboreno drveće koje ometa cestovni promet.

Također snažno nevrijeme pogodilo je prošle noći zapadnu Istru 

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku iz Rovinja javila Anita Bartolović, službe su radile cijelu noć, na području Poreča i Rovinja bilo je 50-ak intervencija, materijalna šteta još uvijek nije poznata, a stradalih osoba nije bilo.


Zapovjednik JVP-a Rovinj Evilijano Gašpić rekao je da su najteže posljedice pet uništenih automobila.


- Pale su desetine stabala, ali, srećom, nisu uzrokovale dodatne štete, rekao je Gašpić za Dnevnik.


Dodao je da su poplavljena dva ugostiteljska objekta.


- To se ispumpalo, ali ljudi su i sami ispumpavali svoje objekte, nisu nas zvali, tako da za te samostalne intervencije ne znamo broj, rekao je Gašpić.


U Nacionalnom parku Brijuni stradao je i njihov turistički brodić, ali prema dosadašnjim informacijama nafta nije curila u more.


Na području Poreča vatrogasci su spašavali jednog ribara koji je pokušavao bolje zavezati svoju barku.

- Bilo je strašno, to je bilo negdje oko 3 sata. Mislila sam da je tornado, baš je bilo užasno, rekla je jedna građanka Rovinja.


- To je jako puhalo, padala je kiša, udarili su vjetrovi, tu smo prozore zatvarali... Tu na parkingu motori su svi razbijeni, auti pomaknuti... Terasu je odavde prebacilo u drugu ulicu! Bio je to užas, rekao je jedan građanin.

Voda ulazila u kuće

Zbog izrazito jakog nevremena, obilne kiše i jakog vjetra, u Rovinju je poplavila stara jezgra, a vatrogasci su bili na terenu od 2.48 do 6.26 sati te su prema informacijama iz tamošnje javne vatrogasne postrojbe imali čak 21 intervenciju. Zbog obilne kiše poplavile su brojne ceste, a u samom središtu grada voda je ulazila u kuće i poslovne prostore, a posebno je kritično bilo u ulici Carera, koja je u potpunosti bila pod vodom.


Jak vjetar rušio je stabla, te je u naselju Karmelo veliki bor pao na tri automobila. Situacija se u međuvremenu smirila, a sve dežurne službe trenutačno su na terenu.


Olujno nevrijeme u noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatilo je i Poreč i okolicu te je prouzročilo je veće materijalne štete. Srećom, nitko nije ozlijeđen, a sve su gradske službe na terenu. Prema zasad dostupnim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo središte grada, gdje jak vjetar je rušio stabla i grane, a na nekoliko su mjesta stradali i krovovi i nadstrešnice te nekoliko štandova.


Po riječima zapovjednika porečke Javne vatrogasne postrojbe Denisa Matoševića, porečki vatrogasci su noćas imali deset intervencija na užem području grada, najvećim dijelom zbog uklanjanja stabala koja su pala na ceste i onemogućavale promet.


Jutros djelatnici Usluge, radne jedinice Hortikultura, uklanjaju grane s prometnica, kako bi se promet vozila i pješaka mogao nesmetano odvijati. Djelatnici Usluge RJ Čistoća s čišćenjem su krenuli od ranih jutarnjih sati, a po cijelom su gradu čistili i velike količine napadalog lišća i otpada koje je nanio vjetar. Olujno nevrijeme koje se pogodilo Poreč, brzo se smirilo, a sreća u svemu je što je sve prošlo bez ozlijeđenih.


- U ovom trenutku najvažnije je da nitko nije stradao. Sve dežurne službe su na terenu, sanira se šteta, bilo je problema i s plovilima koje je trebalo posebno vezivati, a vatrogasci su tijekom noći u Rovinju i Poreču imali više od trideset intervencija, rekao je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!