Stigla velika promjena vremena, u gorskim dijelovima pao snijeg

27.03.2023.

Zadnja izmjena 11:25

Autor: Vijesti/Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT/Hina

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Stigla je velika promjena vremena zbog koje je Državni hidrometeorološki zavod izdao posebno priopćenje. Danas je za cijelu Hrvatsku na snazi upozorenje Meteoalarma. U gorskim dijelovima zemlje padao je snijeg. Ipak, većih problema u prometu na autocestama nema. Međutim, na Kvarneru, podno Velebita te u dijelovima sjeverne Dalmacije puše jaka bura, pa su u prekidu katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Zadar-Premuda-Silba-Olib.

Meteorolog Zoran Vakula rekao je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je vrijeme danas osjetno drukčije nego jučer, ali i da će već sutra opet biti drukčije - ali sve skupa osjetno hladnije nego u većem dijelu prošlog tjedna.


- Kiša uskoro prestaje u središnjoj Hrvatskoj, no ponovno počinje u istočnim krajevima Hrvatske, a također pljuskovi praćeni mjestimice i munjama i gromovima postoje i još će poneki sat postojati na krajnjem jugu Hrvatske, izvijestio je Vakula jutros oko 7 sati. 


No to nije sva kiša za danas, bit će je još zato što dolazi još jedna fronta, dodao je.


Vakula je naveo i da jutro nije hladno za ovo doba godine.


- Dapače, temperatura zraka viša je nego što je to uobičajeno, uglavnom između 6 i 9 stupnjeva, uz mjestimičnu kišu, ponegdje i umjeren sjeverni, sjeverozapadni vjetar, a još vjetrovitije bit će tijekom dana uz promjenjivu naoblaku i dalje i poslijepodne i povremene pljuskove. Čak može biti i mjestimične grmljavine u središnjim i istočnim krajevima Lijepe Naše, rekao je Vakula. 


Dodao je da će najviša dnevna temperatura zraka uglavnom biti između 11 i 14, u južnijim krajevima i oko 16 stupnjeva.

Sutra mogući i pljuskovi snijega

Na Jadranu također ima kiše, a temperatura je od 7 u Rijeci i u Puli pa do 13, 14 stupnjeva na krajnjem jugu.


Vakula je također naveo da će i na Jadranu još vjetrovitije biti tijekom dana, a ponajviše navečer i sljedeće noći, kad će biti čestih olujnih, ponegdje i orkanskih udara bure i tramontane.


Rekao je i da je najveća vjerojatnost za najmanje kiše, pa vjerojatno čak i suh dan, na zapadu Istre.


Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu bit će između 14 i 17 stupnjeva, naveo je meteorolog.


- Sutra će biti nešto povoljnije, stabilnije, sunčanije svakako, ali ne još uvijek sasvim stabilno - naime, uz dotok hladnog zraka i još uvijek povremeni dotok vlage sutra se mogu dogoditi pljuskovi ne samo kiše, nego u unutrašnjosti i snijega, rekao je Vakula.

Cijelu prognozu pogledajte u videu:

DHMZ: Crveno upozorenje za Velebitski kanal i Dalmaciju, narančasto za Kvarner


Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su za danas upozorenje na vjetar, crveno Velebitski kanal te srednju i južnu Dalmaciju, a narančasto za Kvarner i Kvarnerić, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. 


Crveno upozorenje je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35 - 75 čvorova (65 - 140 km/h) te za srednju i južnu Dalmaciju gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka do olujna bura i tramontana. Najjači udari vjetra 35 - 75 čvorova (65 - 140 km/h).Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 


Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručeno je. Narančasto upozorenje objavljeno je za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35 - 60 čvorova (65 - 110 km/h) te sjevernu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35 - 60 čvorova (65 - 110 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te odgovarajuće opremljena plovila, navodi se u upozorenju i ističe kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.


Također je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme

Prema podacima HAK-a od 11.25, zbog vjetra je samo za osobna vozila otvorena je DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupina vozila); a dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Rovanjska (Maslenica) otvorena je za sve skupine vozila, te se od južnog dijela tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi uz ograničenje brzine 40 km/h.


Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8), izvijestio je HAK.


Zbog snijega i zimskih uvjeta vožnje promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na DC218 Bjelopolje-Donji Lapac.


Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme, apeliraju iz HAK-a.


Povremena su usporavanja zbog veće gustoće prometa na gradskim prometnicama i obilaznicama te u zonama radova i privremene regulacije prometa. Potreban je dodatan oprez i strpljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!