16:23 / 17.12.2018.

Autor: V.K./HRT

Jandroković: Afera SMS još nije razriješena

-

-

Foto: - / -

Afera SMS još nije do kraja razriješena. Očekujemo da će nadležne institucije utvrditi što se točno događalo, tko je odgovoran i da li je doista došlo do takvog opsega zlouporaba.
Vodi li afera SMS do potpredsjednika Sabora i drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića? Evo kako je na to pitanje u našoj emisiji S Markova trga odgovorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

"Na sjednici Vijeća za sigurnost pod temom informacijske sigurnosti govorili smo o aferi SMS, bilo je vrlo sadržajno i kada smo razgovarali o odnosima sa susjednim državama i o situaciji vezanoj za migrante, ali o detaljima ne mogu govoriti“, naglašava Jandroković.

"Važno je zadržati dobru suradnju svih sastavnica vlasti u RH, zato što je to preduvjet da bismo mogli normalno funkcionirati.
Bilo je disonantnih tonova i nekakvih trenutaka koji se nisu trebali dogoditi, ali suradnja je i dalje korektna u skladu s ustavnim ovlastima, tako da će i predsjednica i premijer i Hrvatski sabor biti važan faktor u političkoj stabilnosti", istaknuo je Jandroković.

"Afera SMS još nije do kraja razriješena. Očekujemo da će nadležne institucije utvrditi što se točno događalo, tko je odgovoran i da li je doista došlo do takvog opsega zlouporaba u smislu informacijskih tehnologija", naglašava Jandroković i dodaje kako se radi "o neugodnim pitanjima, zato što se krše pitanja privatnosti. Kada se utvrdi što se dogodilo i tko je u tome učestvovao, tu ćemo morati vidjeti hoće li biti kaznene odgovornosti ili političke."

"Meni je kao čovjeku nejasno kako je moguće da se nasilje, kao oblik kaznenog djela, ne sankcionira na adekvatan način i da se dogodi u proceduralnom dijelu pogreška, te da okrivljenik izađe iz pritvora. To je traumatično za žrtve, ali i za sve građane", istaknuo je Jandroković.

Jandroković je rekao kako je zadovoljan, kao predstavnik većine, s radom Sabora u 2018. zato što su ostvarili ključne ciljeve, donijeli sve zakone koje su planirali i što su očuvali parlamentarnu većinu.
"S druge strane, nezadovoljan sam percepcijom građana, kvalitetom rasprave, ponašanjem pojedinih zastupnika. Građani nam daju niske ocjene", naglašava.

"Tvrdim da ima sjajnih zastupnika i z redova vladajućih i iz oporbe, koji se dobro pripreme, koji o svakoj temi sadržajno govore, ali oni su dosadni za medije i oni tako ne dolaze do građana i javnosti. Oni koji su skloni incidentu i verbalnim akrobacijama, medijima su atraktivniji", ističe.

Izrečene su 264 stegovne mjere, od toga 205 opomena, 49 oduzimanja riječi i 10 udaljavanja iz sabornice.

"Sabor je ove godine dobio novi Poslovnik i zadovoljan sam zato što smo znatno ubrzali raspravu, postali smo efikasniji", naglašava Jandroković.

"U ovom trenutku vrlo je malo konstruktivnih i korisnih sadržaja koji dolaze od oporbe i sve se svodi na destrukciju. Ne sjećam se da je ikada tako malo sadržaja dolazilo od oporbe kao što je to u ovom sazivu. Muče se među sobom i ne uspijevaju artikulirati ni jednu ozbiljniju političku inicijativu koja bi ugrozila većinu i Vladu.", ističe.

Jandroković smatra kako je SDP ključni izvor zastupnika koji mijenjaju stranačke boje.
"Bernardića trebate pitati što mu se događa sa strankom i zašto ljudi odlaze. Očito je da dio zastupnika ne želi biti u stranci koju on vodi. Ove pojave se događaju zato što SDP ima ozbiljnih problema. Da su čvrsta i konsolidirana stranka to se ne bi događalo."

"Izdvojio bi nekoliko tema za koje smatram da su ove godine bile važne. To je set zakona koji su bili važni za poreznu reformu, set zakona koji su bili važni za mirovinsku reformu, zatim mi je važan proračun i deklaracija koja govori o položaju Hrvata u BIH“, zaključio je Jandroković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!