16:37 / 02.05.2022.

Autor: HRT

Jandroković: Glavni Milanovićev cilj jest napakostiti Plenkoviću

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HRT / HRT

Milanovićeva ustavna zadaća je da koordinira i usmjerava suradnju, a događa se upravo suprotno, on je faktor nestabilnosti i otežava Vladi da radi svoj posao - izjavio je u emisiji Hrvatskog radija S Markova trga Gordan Jandroković.

5. svibnja navršava se 5 godina otkad je Jandroković na čelu Sabora, jedini predsjednik u 2 saziva.

- Bilo je vrlo zahtjevno razdoblje, pamtit ću pandemiju, potres kada smo trebali zasjedati u podrumu Inine zgrade, u hotelu Westin, ali bilo je to razdoblje političke odgovornosti, svi su odgovorno i savjesno radili svoj posao. I danas je posebno okruženje - zbog ruske agresije na Ukrajinu pa se od svakoga traži visoka razina odgovornosti, ozbiljnosti i časnog obnašanja dužnosti.

"Najgori Sabor"

Komentirao je izjavu ministra Grlića Radmana koji je rekao da je ovo bio najgori Sabor od početka hrvatske države.

- Bila je to visoko emotivna rasprava, pale su riječi koje možda u mirnijem okruženju ne bi pale. Uvijek je bilo i izvrsnih i loših zastupnika, teško mi je reći da je to najlošiji Sabor jer intenzitet rada, broj zakona koji smo donijeli i teških odluka svakako ne mogu opravdati takvu ocjenu - rekao je.

Finska, Švedska, Hrvati u BiH...

Osvrnuo se i na poruku predsjednika Milanovića da Hrvatska proširenje NATO-a na Finsku i Švedsku mora uvjetovati promjenama izbornog zakona u BiH i da svi koji glasaju za proširenje bez pismenih jamstava međunarodne zajednice su izdajnici.

- Naučili smo da rječnik predsjednika Republike nije ni pristojan, ni primjeren čovjeku koji je na takvom položaju, često je i vulgaran, nepristojan, no to smo, nažalost, prihvatili, što mi je žao jer počelo se prelaziti preko toga kao da je to najnormalnije. To nije dobro i sasvim sigurno će ostaviti posljedice za razvoj naše demokracije, da ne govorimo kakvu poruku od toga iščitavaju mladi ljudi i djeca - izjavio je te naglasio i da su novinari preblago reagirali na Milanovićeve uvrede.

Trebali bi, kaže, postaviti pitanje koji je razlog takva ponašanja. Smatra da je to pokušaj predsjednika da napakosti Vladi i premijeru, da onemogući cijeli niz aktivnosti i kao da je glavni cilj destrukcija, što nije cilj jednog predsjednika Republike jer je on, nažalost, postao faktor nestabilnosti. Sve to, kaže, negativno utječe i na vanjsku politiku, gdje se, nažalost, također može vidjeti jedan kontinuitet neprimjerenih poruka.

- Zalažem se da se na sve moguće načine izborimo za poziciju Hrvata u BiH i za izbore po novim pravilima, ali moramo biti razboriti i poštovati odnose snaga i pravila koja postoje u međunarodnim odnosima - poručio je Jandroković.

Pismo generala za pomilovanje Perkovića i Mustača

- Odvjetniku je sve dozvoljeno, on brani svoje klijente, pretvorio je sada to pravno pitanje u političko, smatram da to neće pomoći njegovim klijentima, kako su se tu našli generali, treba ih pitati, a što se tiče Milanovića, on je opet vrlo ružno govorio, ne birajući riječi i osjetio je nelagodu pa je ponovno napadao i optuživao druge - izjavio je.

Sama je inicijativa, smatra, neopravdana jer da bi netko bio pomilovan, potreban je protok vremena, kajanje, a ništa od toga se nije dogodilo, kada bi se takva odluka sada donijela, bilo bi to još jedno poniženje za žrtvu, za članove obitelji, nisu se stekli uvjeti za pomilovanje. Smatra da se opet radi o pokušaju relativizacije zločina koji su počinjeni uime komunističkog sustava pa mu je drago, kaže, da je javnost ovako reagirala jer oni koji su odgovorni za ubijanje u ime države moraju i odslužiti svoju kaznu.

Zakon o obrani - novi potencijalni izvor prijepora

Ministar Banožić je spomenuo da je potrebno urediti bolje taj zakon, preciznije definirati tko je za što odgovoran i za to će imati podršku HDZ-a i vladajuće većine, kaže Jandroković i naglašava da u tom zakonu postoji vakuum koji predsjednik zloupotrebljava, tumači ga onako kako mu odgovara.

- Prezahtjevno je vrijeme, ne možemo se igrati, nema oko nas mira i stabilnosti, na 500 km od Hrvatske bijesni rat, moramo biti ozbiljni i odgovorni. Naša je glavna zadaća briga za javno dobro - poručio je.

Vlada - rekonstrukcija ili dekriminalizacija

Komentirao je i način na koji je opozicija komentirala rekonstrukciju vlade:

- Bila je to neobična i nekorektna rasprava, usporen je povratak jednog zastupnika u Sabor, što do sada nisam imao priliku vidjeti.

Mišljenja je da od vremena Domovinskog rata nije bilo ovako kompleksnog, zahtjevnog i teškog mandata te da su danas kriteriji i pritisak prema ministrima jako veliki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!