Jandroković i Medved čestitali građanima Dan državnosti

29.05.2023.

15:48

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ministar Tomo Medved i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Ministar Tomo Medved i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek/Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je u ponedjeljak Dan državnosti, poručivši da zajedništvo i domoljublje iskazano u Domovinskom ratu trebamo i danas, kako bi na temeljima slavne prošlosti gradili bolju budućnost. Čestitku je poslao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministar Tomo Medved posebno je istaknuo one koji su stradali u obrani Hrvatske državnosti, prisjetio se njihove žrtve i zahvalio obiteljima.

- U mislima na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, njihovim obiteljima, hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te svim našim državljanima i Hrvatima izvan domovine čestitam Dan državnosti. Našoj generaciji pripala je povijesna uloga ostvarenja stoljetnoga sna o slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi, stajalo je u čestitki.

- S ponosom se prisjećamo naše pobjede u Domovinskom ratu, vječno zahvalni svim žrtvama za našu slobodu i neovisnost. Naše vjekovne težnje ostvarili smo u zajedništvu hrvatskoga naroda, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske. To zajedništvo i domoljublje, poručio je, trebamo i danas kako bi na temeljima slavne prošlosti gradili bolju budućnost Lijepe naše.

Dodao je kako je veliku ulogu u stvaranju države imao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Izvjesimo naše zastave i proslavimo Dan državnosti, u spomen na sve naše žrtve i u slavu svima koji su izvojevali našu pobjedu, do koje nas je predvodio naš prvi predsjednik Franjo Tuđman, čijih se povijesnih riječi i danas sjećamo: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što, rekao je Medved.


Čestitka Gordana Jandrokovića


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj se u ime Sabora svim građanima u i izvan Hrvatske čestitao Dan državnosti.

- Na današnji se dan prisjećamo konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Tomu su prethodili prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori, omogućivši da u Sabornicu uđu zastupnici s istinskim političkim povjerenjem vlastitog naroda. U hrvatskom kolektivnom sjećanju 30. svibnja 1990. godine ostaje povijesnom polazišnom točkom s koje smo krenuli u stvaranje suverene i neovisne Hrvatske, a time i oživotvorenje snova generacija Hrvatica i Hrvata, rekao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska ostvarila sve geostrateške interese u 33 godine državnosti. 

- Današnja je Hrvatska stoga spremnija i sposobnija uspješno odgovoriti na postojeće i nadolazeće globalne izazove: od političkih, sigurnosnih i gospodarskih do onih povezanih s ubrzanim razvojem novih tehnologija, klimatskim promjenama, demografskim i drugim pitanjima, nastavio je.

Zahvalio se hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali živote za slobodnu hrvatsku. Pozvao je na afirmaciju demokratskih vrijednosti i jačanje institucija.

- Afirmacija demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, pluralizma, jednakosti i uključivosti osnažuje hrvatsko društvo. Naša je obveza nastaviti ih braniti te predano raditi na jačanju institucija, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti i okvira za nove gospodarske iskorake, gradeći tako bolju Hrvatsku za buduće generacije, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!