13:04 / 15.12.2021.

Autor: HRT

Jandroković: U izazovnim vremenima šutljiva većina treba biti glas razuma

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Na kraju 9. sjednice Hrvatskog sabora predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je na konferenciji za medije da zasjedanje nastavljaju 19. siječnja.  U ovoj su godini održane su 4 sjednice u trajanju od 117 dana, odnosno više od 820 sati zasjedanja. godine 2019. je bilo 107 dana zasjedanja, 2020. 109 dana. To pokazuje da smo usprkos pandemiji radili puno više nege drugi parlamenti u sjesjednim zemljama, čitav niz zakona je izglasan, rekao je Jandroković. 

- Posebno je zanimljiv podatak vezan za stegovne mjere. Pa je izvršena analiza od 2015. godine - iznenađujuće te je godine bilo 9 stegovnih mjera, 2016. - 32, 2017. - 75, 218. - 220, 2019. - 332, 2020. - 502, a ove godine do 1. prosinca 1057, samo danas vjerojatno njih 50-ak. Uglavnom su povezane s povredama Poslovnika. Ovo mi se čini jedan od razloga zašto treba urediti taj dio povrede Poslovnika kako ga zastupnici ne bi zloupotrebljavali. O tome će se raspravljati na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, rekao je Jandroković. Najavio je skoro donošenje novog Etilkog kodeksa na kojem radi Dražen Bošnjaković i koji će, najvjerojatnije, biti donesen na proljeće. 


- Ovaj saziv Sabora je po meni najreprezentativniji dosad, svi zastupnici iznose stavove pa sam kao predsjednik Sabora često sam suočen s izazovima. Ponekad ima radikalnih stavova, ali moj je stav da je svatko od njih izabran od dijela biračkog tijela, pa i kada govori stvari koje možda nisu prihvatljive široj publici. Radili smo intenzivno, dinamično i polemično, ali ispunili smo našu zadaću - donijeli smo 100 zakona i predstavljali grašane koji su nas birali, rekao je Jandroković.

Prosvjedi ispred Sabora i tenzije u sabornici


- Scene ispred Sabora su bile neprimjerene, radilo se o verbalnom nasilju na rubu fizičkog. Svi to trebamo osuditi i protiv njih se boriti, i vi kao mediji, rekao je Jandroković novinarima. Dodao je da šutljiva većina treba dati doprinos glasu razuma kako bi se čuo glas liječnika, medicinskih sestara, znanstvenika, pravnika "i da u tolerantnoj atmosferi branimo svoje stavove, a osuđujemo one koji nasilnim sredstvima pokušavaju ostavriti svoje ciljeve.


- Nažalost, i danas u Saboru bilo je puno grubih i uvredljivih riječi i morao sam davati opomene, manje zbog sadržaja, a više zbog forme. Čini mi se da dio zastupnika ne shvaća dovoljno ozbiljno svoju poziciju. Jer ako šalju poruku mržnje, poruke poziva nasilja tada takve poruke šalju upravo prema ljudima koji ih slijede. kakve god stavove zastupali, moramo voditi računa o tome kako ih prezentiramo. nekontrolirani izljev emocija, verbalno ili fizičko nasrtanje na drugu osobu može potaknuti ljude na cesti da to učine, što svakako treba onemogućiti. Danas smo vidjeli da je bilo nečega što je išlo u smjeru fizičkog obračuna. Morao sam intervenirati, rekao je Jandrković. Bilo je vidljivo da je dio Mostovih zastupnika izgubio živce, ali sam bio uvjeren da neće doći do fizičkog obračuna neće doći, pogotovo kad se kolegica Glasovac postavila na kolegu Raspudića jer sam bio siguran da će on ustuknuti, kazao je.


"Igra" li Zekanović za HDZ?"


- To je klasičan spin. Čim netko u oporbi kaže nešto što im ne odgovara, optuže ga da radi za HDZ. Kolega Zekanović je postupio vrlo razborito i optužio je one koje vjerojatno puno bolje poznaje nego vi i ja, za manipularanje bolešću, manipuliranje smrću da se iz toga izvuku određeni politički bodovi. Reagirao je zrelo i to nema nikakve veze sa suradnjom s HDZ-om, to je moj dojam, rekao je Jandroković.

O uhićenjima u Kutini


Jandroković je naglasio da uhićeni gradonačenik nije član HDZ-a od 9. mjeseca.


- Jedna je od glavnih debata koje se vodi u društvu rade li institucije koje se bave progonom u interesu HDZ-a? Sasvim je sigurno da ne rade u interesu HDZ-a. Bave se progonom onih koji zakone krše, a ako su to članovi HDZ-a, onda i njih. Bitno je to da tijela progona očito rade svoj posao, jer da su naši članovi zaštićeni, onda se ovo ne bi događalo. Nećemo dozvoliti da nam se tako olako lijepe etikete ili da nam dio oporbenih kolega dijeli takve etikete, rekao je Jandroković.


- Korupcija se veže da osobe, onaj tko krši zakon, mora biti spreman na to da će ga tijela goniti, dodao je.


O prosvjedima protiv epidemioloških mjera i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti


-  Ovaj Zakon koji smo donijeli, kao i ostali zakoni koje smo donijeli ili ćemo donositi, imaju za cilj zaštitu života i zdravlja hrvatskih građana. Kad epidemija ne posustaje, razvijaju se i ostali oblici zazaze, država mora biti spremna odgovoriti na taj izazov. Ovo je nužno zlo i sva ograničenja koja se događaju imaju jedino za cilj zaštititu zdravlje i živote naših građana. Moja poruka svima je: Cijepite se, nosite maske, držite razmak jer na taj način štitite i vlastito zdravlje, ali i zdravlje drugih. Umrlo je već skoro 12.000 ljudi, puno od njih nije trebalo umrijeti da nije bilo COVID-a, a puno je njih umrlo jer se nisu cijepili. Najoštrije osuđujem svako nasilno ponašanje prema policiji, novinarima, političarima, rekao je Jandroković među ostalim.


Poručio je da je sada važno da više nitko ne umre tko ne bi trebao i ponovno pozvao sve da se cijepe. 


- Zakon vrijedi jednako za sve, političari nisu iznad Ustava i Zakona. Kuda će ići inspektori, to je njihova stvar, niti se mislim miješati. Sabor je svoju zadaću izvršio, donio je Zakon i očekujem da će ga primjenjivati i da će ga svi poštovati, zaključio je Jandroković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!