Nakon burne rasprave izglasane izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

15.12.2021.

07:53

Autor: M.Š./S.M./HRT/Hina

Burna rasprava na sjednici Hrvatskog sabora

Burna rasprava na sjednici Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

Uz optužbe, uvrede i povišene tonove na rubu fizičkog incidenta Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se uvode kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima. 

Nekoliko klubova zastupnika tražilo je stanku, a za vrijeme burne rasprave nekolicini zastupnika predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dao je tri opomene i time im uskratio mogućnost govora do kraja glasovanja. Među njima su bili Miro Bulj, Nikola Grmoja, Božo Petrov, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić, Milorad Pupovac, Ivana Kekin, Sandra Benčić.

Žestoki sukob zastupnika Mosta i Možemo kulminirao je sukobom Mostovaca i Peđe Grbina (SDP) koji ih je prozvao da parazitiraju. 

- Parazitima pružam ruku suradnje, izađite za govornicu i pozovite građane da se cijepe, pa ćemo ih i mi pozvati da podrže referendum, sram vas bilo!', vikao je Grbin.

- Da mi parazitiramo na smrti, to je ispod svake razine, vikala je Marija Selak Raspudić. Predsjednik Sabora Jandroković podsjetio ju je da ne može govoriti jer ima tri opomene, a ona je uzvratila: "Iznesite me van!" Nino Raspudić iz svoje klupe došao je potom ispred Grbina i nešto mu govorio, a  prikuljučili su se i Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Zgrožen sam ovakvim ponašanjem i raspravom pojedinaca koji se bore za ljudska prava a tukli bi se usred Sabora, izjavio je Krešo Beljak (HSS). HDZ-ovcima je poručio da i oni snose dio odgovornosti pitajući ih zašto su se bojali izglasavanja zakona dvotrećinskom većinom. Nakon ovakvih scena nisam siguran što se sve može događati, molim razgovarajte s ljudima bez obzira na političku opredijeljenost, poručio je vladajućima Beljak.

Prepirka Benčić i Selak Raspudić  

Vi ste političke kukavice i HDZ u starkama, uzvratili su Selak Raspudić i Grmoja Sandri Benčić koja je Most opisala kao ekstreme.

- Suočeni smo s dva ekstrema - jedan je ovo što govori Bulj i njegovi kolege koji se protive cijepljenju, a s druge strane je HDZ koji odbija primijeniti članak 17. Ustava koji se odnosi na izvanredno stanje, kazala je Benčić.

Ovo je jedan od najsramotnijih dana u Saboru, izjavila je Selak Raspudić.

Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) kazao je, da prema njegovom mišljenju, vladajući ne žele biti do kraja iskreni. Čujemo da se razmišlja o COVID potvrdama i za djecu, a prije smo, kako je rekao, čuli da se na njih to neće odnositi.

Željko Reiner
(HDZ) osvrnuo se na ustavne članke 16. i 17. te istaknuo da se zdravlje spominje samo u 16. Kazao je među ostalim i da je poznato da je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća u medicini i da je spasilo milijune ljudi.

Mostovci su se sukobili i s Miloradom Pupovcem koji ih je prozvao da su "šegrti smrti".

- Što da vam kažem, mene ne zanimaju HDZ-ovi šegrti koji parazitiraju na epidemiji, uzvratio mu je Božo Petrov.

Vi niste šegrti ni ovoga ni onoga nego "šegrti smrti", izjavio je Pupovac, dobio tri opomene te mu je, kao i još nekima, oduzeto pravo govora.

Dario Hreba
k (HSLS) ustvrdio je da je najbolje o svemu rekao Hrvoje Zekanović (Suverenisti) koji je "zabio glogov kolac u srce ove farse koja se zove referendum".

Saborski mikrofon zabilježio je i riječi Nikole Grmoje koji je na kraju rekao Mariji Selak: Ovo smo jako loše napravili, okrenuli smo sve kontra sebe.

Za izmjene zakona glasovalo je 77 zastupnika dok je protiv bilo njih 27. Mostovci su napustili sabornicu ne želeći sudjelovati.

Sabor nije podržao zaključak oporbe da se zakon, ali i druge odluke o ograničavanju slobode i prava građana donose u Hrvatskom saboru dvotrećinskom većinom . Zbog toga će se, najavila je Sandra Benčić iz Zeleno lijevog bloka, obratiti Ustavnom sudu i tražiti ocjenu ustavnosti.

Sjednicu možete pogledati ovdje:

Zakonom o sprječavanju sukoba interesa proširuje se broj obveznika

Hrvatski sabor donio je i novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa kojim se značajno proširuje broj obveznika, imovinske kartice podnosit će se jednom godišnje, a ubrzat će se postupci pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Zakon sa 12 na 18 mjeseci nakon mandata produljuje "razdoblje hlađenja" dužnosnika u kojemu neće moći biti imenovani na upravljačke funkcije u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima obavljali nadzor. Novim se zakonom značajno proširuje krug obveznika, uz tisuću novih, a više od sedam tisuća obveznika bit će dužno podnositi izvješće o imovini. 

Zakon o proračunu i Zakon o trošarinama


Sabor je donio i novi Zakon o proračunu kojim se po prvi put uvode kazne za lokalne čelnike koji transparentno ne prikažu na što sve troše proračunski novac. Kazne će biti u rasponu od 10 do 50 tisuća kuna. Zakonom se želi unaprijediti proračunsko planiranje i izvještavanje o trošenju proračunskog novca, kako kod državnog, tako i kod proračuna županija, općina i gradova.

Izmijenjen je i Zakon o trošarinama kojima se, između ostalog, ukida plaćanje trošarine za male proizvođače jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe a kojih je u Hrvatskoj više od 38.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!